Moskova

Moskova

14 Eylül 2015 Pazartesi

Yoksa siz “yanlış” Puşkin Müzesini mi gezdiniz?



MOSKOVA MUHTARI

Kaynak: http://www.moskovalife.ru/ 

Geçenlerde İstanbul’da karşılaştığım bir dostum, Moskova ziyaretini anlatıyordu. “Her şey mükemmeldi ama Puşkin Müzesi beni biraz hayal kırıklığına uğrattı. Sadece Troya hazinelerini görebildim. Oysa ben Avrupalı ressamların çok zengin bir koleksiyonu var sanıyordum. Hiçbir şey yoktu!” diye dert yandı.

Biraz soruşturunca, pek çok kişinin yaptığı hatayı tekrarladığı anlaşıldı.
O da Puşkin Müzesi’nin görkemli ana binasını gezmiş, hepsini ondan ibaret sanma gafletine düşmüştü.

Gerçekten de Moskova’ya gelen turistler, ilk olarak Kropotkinskaya Metrosunun yanındaki Puşkin Müzesinin, küçük bir bahçenin içinde devasa sütunların üzerinde yükselen ana binasına giderler.

Ki burası, İstanbul’daki dostumun da özellikle arayıp bulduğu, zemin kattaki Troya hazinesini de barındırır. Truva’dan kaçırılan, 2. Dünya Savaşı sırasında bu kez Sovyet ordusunun “savaş ganimeti” olarak el koyup Moskova’ya getirdiği, Türkiye’nin yıllardır geri almak için çabaladığı meşhur Troya altın takıları bu müzenin en değerli parçalarındandır.

Tabii ki hepsi bu değil. Mısır mumyalarından antik Yunan heykellerine, Rus sanatının eşsiz parçalarına, Puşkin Müzesinin ana binası paha biçilmez güzellikler barındırır.
Ama dikkat!

Resim aşıklarının Moskova’da Tretyakovski’den sonra en önemli durağı da yine Puşkin Müzesi’dir. Vang Gogh’dan Gaugin’e, Picasso’dan Monet’ye, Degas’ya “resim sanatının babaları” da bu müzenin duvarlarında eserleriyle arzı endam eder. Ama, “doğru adrese” gitmek kaydıyla!

Ana binadan ve bahçesinden çıkınca, sağda, yolun tam köşesindeki bina, Puşkin Müzesi’nin “mücevherden değerli” tablolarının sergilendiği ek binasıdır.

Ana binayla yetinirseniz, bu güzelliklerden mahrum kalırsınız!

Onun için siz siz olun, “19. Ve 20. Yüzyıl Avrupa ve Amerikan Sanatı” adlı binayı ayrıca ziyaret etmeyi unutmayın. Eğer ana binada “komple” bilet alırsanız 550 rubleye iki müze binasını da gezerseniz. Resim müzesinin biletini ayrıca alırsanız 300 ruble. Müze Pazartesi hariç 11.00-20.00 arası açık.


Adres: Volhonka Ulitsa No 14

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder