Moskova

Moskova

1 Eylül 2015 Salı

Pek yakında bir mamutumuz olabilir!

Kaynak: http://tr.sputniknews.com/

Rusya'ya bağlı Yakutistan Cumhuriyeti'nin başkenti Yakutsk'ta, Rusya, Çin ve Kuzey Kore'den bir grup biyolog, başta tüylü mamutlar olmak üzere, nesli tükenmiş hayvanların kalıntılarından yüksek kalitede DNA ve hücre elde ederek klonlamaya çalışıyor.

Rusya'nın Kuzey Federal Üniversitesi, Kuzey Kore'nin SOOAM Biyoteknoloji Araştırma Kuruluşu ve Çin'in Pekin Genom Enstitüsü'nden bilim insanları, nesli tükenmiş hayvanların kalıntılarında ‘klonlama' işleminin can damarı olan  ‘canlı hücrelerin' peşine düştü.

Mamutlar Sibirya'da yeniden hayat bulabilir

Uluslararası ekip amaçlarına ulaşmak için hayvan kalıntılarında en az zarar görmüş olan DNA parçacıkları ve nükleer DNA arıyor.

Bilim insanları kalıntılarda istedikleri DNA'ları elde edebilirlerse, laboratuvar ortamında bir tüylü mamuttan üreme hücresi kültürlemeye çalışacak. Ekip, bu işlemin ardından bir filin DNA parçacıklarını tüylü mamuttan sentezlenmiş parçacıklarla değiştirecek.

Bilim insanları tüm işlemlerin sonunda elde edilecek embriyoyu dişi bir file yerleştirecek ve fil böylece tüylü bir mamut dünyaya getirebilecek.


Bu arada nesli tükenmiş olan tüylü mamutları geri döndürmek için yürütülen ilk çalışma değil. Mart ayında da bir grup ABD'li bilim insanı elde ettikleri 14 adet mamut geni numunesini bir fil DNA'sına yerleştirdiklerini açıklamıştı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder