Moskova

Moskova

8 Eylül 2015 Salı

Rusya hakkında bilmediğiniz çok şey var

Kaynak: http://tr.sputniknews.com/ 

Rusya, 17 milyon 98 bin kilometrelik yüzölçümüyle dünya yüzölçümünün yüzde 27’sini kapsıyor.

Bu özelliği ile dünyanın en büyük ülkesi olan Rusya, ABD’den de 2 kat büyük ve ayrıca Pluton cüce gezegeniyle de eşit yüzölçümüne sahip.

Halihazırda bunlar bile şaşırtıcıyken, Rusya’nın başka ne gibi ilginçliklere kadir olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Sputnik, Rus halkının dahi gözlerini fal taşı gibi açacak Rusya hakkında bilmediğiniz 10 ilginç gerçeği derledi.

-Rusya’nın göbeğinde ‘o kadar büyük ki, için de at koştur’ denilebilecek cinsten bir yer bulunuyor. Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Kremlin Sarayı, 15. yüzyıldan bu yana varlığını koruyan, dünyanın en büyük sarayı. Moskova Kremlin’i toplam 27 hektarlık bir alanı kapsıyor.

-Hepimiz Ruslar yaz aylarında güney sahillerini dolduruyor diye, Rusya’da deniz yok sanırız. Ancak durum hiç de göründüğü gibi değil. Rusya, dünya üzerinde 13 denizle kıyısı olan tek ülke. Baltık Denizi, Barents Denizi, Bering Denizi, Karadeniz, Doğu Sibirya Denizi, Japon Denizi, Kara Denizi, Okhotsk Denizi, Peçora Denizi, Azov Denizi, Beyaz Denizi, Rusya’yı çevreleyen denizler arasında yer alıyor.

-"Çok gezmeyeyim, ama çok bileyim" diyorsanız, Rusya’nın kültür başkenti olarak anılan St. Petersburg çok iyi bir seçenek olabilir. Zira St. Petersburg’daki kültür alanlarının tümünü gören bir insan, bir ömür yetecek bilgiyi edinebilir. Rusya’nın Venedik’i olan St. Petersburg’da 2 bin kütüphane, 221 müze, 100 konser alanı, 80 tiyatro, 80 kültür evi, 62 sinema ve 45 resim galerisi bulunuyor.

-Everest Dağının dünyanın en yüksek dağı, Ağrı Dağının Türkiye’nin en yüksek dağı olduğu bir gerçek. Ancak birçok jeolojik zamandan geçen Dünya’nın en eski dağı hangisi? Rusya'daki Ural Dağları, dünya üzerindeki en eski dağlar olmakla birlikte Avrupa ve Asya’yı birbirinden ayırma özelliği taşıyor. Ural dağlarının yalnızca 600 metre yükseklikte olan Karandaş dağının tarihinin 4 milyar yıl öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Bu dağın bunca yıldır ayakta kalıyor olması ilginç bir gerçek.

-Rusya havasından dolayı soğuk diye anılıyor, zaman zaman insanına da ‘soğuk’ yaftası yapıştırılıyor. Evet, Kuzey ülkesi Rusya soğuk bir iklim kuşağında, ama insanının ‘soğuk’ olduğu iddiaları, sahip oldukları komşu sayısı nedeniyle yersiz olabilir. Zira Rusya’ya ‘komşu’ olan toplam 16 ülke bulunuyor. Norveç, Finlandiya, Estonya, Litvanya, Letonya, Polonya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Çin, Moğolistan, Kuzey Kore, Japonya ve ABD ile sınırı olan ülkeler arasında.

-Günümüzde çocukken evde, sokakta Tetris oynamadım diyen insan yok denecek kadar azdır. Peki, hiç merak ettiniz mi Tetris’i kim buldu da, insanoğlunu bu kadar şenlendirdi diye? Dünyanın en ünlü oyunu Tetris’i de Rus bilgisayar programcısı Aleksey Pajithov 1985 yılında bulmuştu. İlk olarak Sovyetler Birliği’nde ünü yayılan oyun, daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Guinness Rekorlar kitabı verilerine göre, Tetris, tüm zamanların en çok oynanan 6’ıncı oyunu.

-Tam Bu bilgiyi öğrendikten sonra kışın Türkiye’deki hava koşullarında neden palto ile gezdiğinizi sorgulayabilirsiniz. Zira dünyanın yerleşim birimlerinde en düşük sıcaklığı Rusya’nın Saha Cumhuriyeti’ne bağlı Oymyakon şehrinde rastlanmıştı. Şehirde 1924 yılında hava -71 dereceyi bulmuştu. Oymyakon, hâlâ dünyanın en soğuk yerleşim birimi olarak kabul ediliyor. 2014 verilerine göre nüfusu 517 olan şehirde kış aylarında elektronik cihazlar ve otomobiller kullanılmıyor.

-Günümüzdeki uzayda ‘marul yetiştirmek’ gibi dev atılımların tohumları Rusya sayesinde atılmıştı. Zira Uzay’a giden ilk insan da bir Rus vatandaşıydı. 12 Nisan 1961’de Yuriy Alekseyeviç Gagarin, Dünya’yı uzaydan gören ilk kozmonot oldu.

-Rusya ile ABD'nin arasındaki Ukrayna krizi nedeniyle 2014 yılından beri yaşanan gerginlik sürerken, Rusya, kendisine uygulanan yaptırımlar nedeniyle Batı'nın gıda ürünlerini imha ederken ABD’li fast food şirketi McDonald’s ile Rusya'yı yan yana getirmek oldukça güç. Ancak McDonald's da tarihteki en çok müşterisi sayısına Moskova’da açtığı şubesinde ulaşmıştı. Moskova’nın Puşkin Meydanı’nda 31 Ocak 1990’da açılan McDonald’s, açılış gününde 30 bin kişiye hizmet vererek, bir rekor kırmıştı.


-Silah üretiminde dev haline gelen Rusya’ya dair herkesin bilmesi gereken bir gerçek daha var. 1944-1947 yılları arasında Mikhail Kalaşnikof tarafından geliştirilen Kalaşnikoflar bugün dünyanın en çok kullanılan silahı halinde. Bugün dünya üzerinde 100 milyondan fazla Kalaşnikof bulunuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder