Moskova

Moskova

16 Eylül 2015 Çarşamba

Polislere Mini Etek Yasağı


Kaynak: http://deligaffar.com/

Geçen yılın en ilginç haberlerinden biriydi, gündemin yoğunluğundan sizinle paylaşamadım. 2014 yazında Rusya İçişleri Bakanlığı yayınladığı bir genelgeyle kadın polislere mini etek yasağı getirdi. Genelge, etek boyunun kısaltılması dahil üniformada yapılacak tüm tadilatları yasaklıyordu.

Izvestia’nın haberine göre İçişleri Bakanı Sergey Gerasimov, polislerin standart dışı giyinmesinin polis teşkilatının imajını zedelediğini ve devlete güveni sarstığını söylüyordu.

Doğrusunu isterseniz Rusya’da mini etekli kadın polis diye bir olgu var. Yalan yok, ben de kendimi birkaç kez hayretler içinde bu uzun bacaklara bakarken yakaladığımı biliyorum. Moskva caddelerinde sanki podyumdaymışçasına yürüyen bu kibar hanımların bellerinde taşıdıkları kocaman otomatik tabancalar, coplar ya da omuzlarına asılı tüfekler yeterince tuhaf bir manzara oluşturuyor.

Izvestia’nın haberindeki asıl ilginç detaysa Polis Sendikası başkanının sözleriydi. Sendika başkanı Mikhail Paşkin şöyle diyordu : “Polislerin giyim kuşamlarına dair herhangi bir şikayetle karşılaşmış değilim, bu konudaki tek sorun kadın polislerin soyunma odalarının yetersizliğidir”. Evet, başkan hükümete gayet sert çıkmıştı. Mini etek konusunda ise son derece rahat bir yanıt veriyordu: “Genç kadın polisler belki de kendilerine bir eş bulup evlenmek için böyle giyiniyorlar. Bundan daha normal ne olabilir?”

Bu konuda sendika hükümete galebe çalmış olmalı ki geçen bir yıllık zaman zarfında mini etekli polislerin sayısında pek bir azalma olmadı.

Benim gönlümde taht kuran polisse bu mini etekli hanımlardan biri değil, sürekli Nikitsky’nin girişindeki tiyatronun yanında bekleyen devriyenin 55-60 yaşlarındaki polis teyzesi. Arbatskaya tarafından köşeyi döner dönmez ilk onun siluetini görürüm. Her zamanki gibi üzerinde pantolon-ceket vardır,  devriye arabasına yaslanmış bir eliyle tüfeğini tutarken diğeriyle sigarasını içmektedir.


Lügatimde ve dağarcığımda polis güvenin değil tehlikenin kaynağıdır. Ancak sokağa yerleştiğim ilk haftadan itibaren gözlerimizle selamlaşmaya başladığımız, adını hiç bilmediğim bu tombulca kadın sanırım hayatımda bana güven verebilen tek polis oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder