Moskova

Moskova

24 Eylül 2015 Perşembe

ŞAFAK VAKTİ ÇEKELİM SİLAHLARI


Büyük Yazarların Gizli Hayatları
Robert Schnakenberg

Tolstoy'un soğuk muamelesine maruz kalan bir diğer “ dost” da Rus yazar İvan Turgenyev’di. ikili uzunca bir süre yakın dost oldu ama zamanla, daha çok da Tolstoy’un ters davranışları yüzünden birbirinden uzaklaştı.

Turgenyev bronşitinden şikâyet ettiğinde duyarsız Tolstoy hastalığı “ hayali” diye niteleyerek onu başından savdı.

Babalar ve Oğullar’ın yazarı daha sonra şunları söyledi:“ Tam zıt noktalardayız. Ben çorbayı sevsem, eminim ki Tolstoy nefret eder. Bunun tam tersi de geçerli.”

Son patlama bir dostun evinde katıldıkları akşam yemeğinde yaşandı.

Sohbet keyifle devam ederken Tolstoy bir noktada Turgenyev’i kızını yetiştirme tarzından dolayı eleştirmeye başladı ( kız Turgenyev’in hizmetçilerinden birinin doğurduğu gayrimeşru bir çocuktu).

“ Senin meşru çocuğun olsa, onu farklı eğitirdin,” dedi, Tolstoy. Öfkelenen Turgenyev sandalyesinden kalkarak, “ Böyle konuşmaya devam edersen, suratına tokadı yapıştırırım !” diye haykırdı.

Akşam yemeği geldi geçti, ancak duyulan kin giderek güçlendi. Sonunda Tolstoy Turgenyev’i düelloya davet etti. Hatta tabancalarını bile getirtti.

Edebiyatın iki devi nihayetinde karşı karşıya gelmedi, ama birbirleriyle bir daha konuşmamaya karar verdi. “ Farklı gezegenlerdeymişiz gibi yaşayalım,” dedi, Turgenyev.

Evlerinin yakınlığına rağmen, aynen de öyle yaptılar.

Araları ancak Tolstoy’un dine dönmesi ve kırdığı insanlardan (uzun bir liste) özür dilemesiyle düzeldi.


Turgenyev, Tolstoy’un özrünü kabul etti ama ikili birbirine mesafeli kalmayı sürdürdü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder