Moskova

Moskova

21 Ekim 2015 Çarşamba

Rusça bilmeden Rusya’da yaşamanın 7 yolu


Emrah Kınay, St. Petersburg, Haberrus

Rusça konuşmanın Rusya’ya geldiğinizde size birçok kapı açacağı doğrudur, fakat hiç Rusça öğrenme fırsatınız olmuyorsa endişelenmeyin. İşte size Rusya ziyaretinizi garantiye alacak birkaç strateji ve ipucu.

1. Merkezi bir yere gidin
Her ne kadar akıcı olmasa da Moskova’nın merkezindeki çoğu Rus biraz İngilizce bilir. 2002 yılında yapılan sayıma göre 145 milyonluk Rusya’da neredeyse 7 milyon kişi İngilizce konuşuyor ve bunların çoğu da Moskova’da. Siz merkezden uzaklaştıkça İngilizce konuşanların sayısı da azalacaktır.

2. Sorularınızı gençlere sorun
İngilizce dersleri ihtiyacının artmasından dolayı İngilizce konuşan genç Ruslar yaşlı nesle göre daha çoktur. Rusya’daki devlet okullarında İngilizce zorunlu değil, seçmeli bir ders olarak yer alır. Bununla beraber bazı özel okullarda İngilizce zorunludur.

3. Konuşma kılavuzu kullanın
Hiç kimsenin ana dilinizi bilmediği bir ortama düşerseniz, bir konuşma kılavuzu ya da bir sözlük o anda altın kadar değerlidir.

4. Yerel gösterilere katılın
Moskova’yı elinizde bir kitap taşımadan gezmek istiyorsanız, birçok farklı dilde rehberli turlar düzenlenmektedir. Kendi başınıza gezmek isterseniz Moscow Private Tours size kendi seyahat programınızı planlamanıza izin verir ve talebinize anında cevap alırsınız. Her gün ücretli ve ücretsiz turlar düzenleyen Moscow Free Tour da iyi bir alternatiftir. Visit Russia ise farklı türlerde turlar düzenlemektedir.

5. (Bulabilirseniz) turist polisine danışın
Kısa bir zaman önce Moskova’da turist polisleri şehri ziyarete gelen yabancılara hizmet vermeye başladı. Bu polisler birkaç yabancı dili anlamak ve konuşabilmek üzere eğitildiler. Fakat aldıkları kursa rağmen onları bulmak ya da bulduğunuzda onlardan gerekli bilgiyi almak biraz zor olabilir.

6. Doğru uygulamayı indirin
Moskova’da seyahat için en rahat uygulama Triposoo, çünkü içindeki tüm içerikler ücretsiz kullanılabiliyor. Ayrıca kendi seyahat programınızı oluşturmak için de bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Diğer bir ücretsiz uygulama ise otel ve restoranlar için offline harita hizmeti sunan UlmonKayak uygulaması da sadece uçuşlar için değil, aynı zamanda seyahatinizden önce otel rezervasyon edebileceğiniz bir uygulama. Bu üç uygulama Android ve iOS cihazlar için mevcut.

7. Harfleri öğrenin

Moskova’da hala tabelalar sadece Kiril alfabesiyle yazılır, büyük müzelerde ve merkezi metro istasyonlarında bile. Hiç Rusça bilmeseniz bile alfabeyi öğrenmek gitmek istediğiniz yere sizi daha çabuk götürebilir. Harflerin standart ve el yazısı versiyonlarını öğreten RUSYAMTV Youtube kanalının videosunu izleyebilirsiniz. Ayrıca www.rusyam.com sitesinde bu harflerin nasıl okunduğunu dinleyebilir ve Rusça kelimeler içindeki örneklerini inceleyebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Merhaba, eğlenceli ve güzel blog için teşekkürler! Rusya'da yaşayan biri olarak keyifle okuyorum. Küçük bir düzeltme: Moskova Bölgesinde artık 2.sınıftan itibaren ingilizce zorunlu ders ama bunun sonucunu görmek için daha çok beklemek lazım.

    YanıtlaSil
  2. Hi, thank you for the interesting blog post, another company that offers tours in Moscow is Walks With Folks (www.walkswithfolks.com) - their guides will be more than happy to show you around Moscow so you don't need to worry about English.

    YanıtlaSil