Moskova

Moskova

21 Ekim 2015 Çarşamba

Bir vesileyle Moskova’ya geleceklere birkaç tavsiye



-Türkiye’nin “sıcak sonbahar” havasından kalkıp gelenlerin kesinlikle “sıkı” giyinmelerini öneriyoruz. Sıfır derece civarı, Moskova’da soğuğun en fazla hissedildiği sıcaklık. Kesinlikle kazaksız, kabansız, atkısız ve eldivensiz Moskova’ya gelmeyin. Hatta bu mevsimde Moskova’ya gelen turistlerin sık sık yaptığı gibi, yünlü külotlu çorap giymenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

-Havaalanından girerken gümrük polisinin doldurtup imzalattığı, bir örneğini pasaportunuzla birlikte size verdiği “immigrasyon formu”nu sakın kaybetmeyin. Çıkarken gümrük polisine iade etmeniz şart. Kaybederseniz para cezası ödeyebilir, hatta derdiniz anlatmaya çalışırken uçağı kaçırabilirsiniz.

-Üzerinizde 10 bin dolarda fazla nakit varsa kesinlikle deklare etmeniz gerekir. Ki bu kadar parayla gelmenin ne mantığı, ne gereği var. Birkaç yüz dolardan fazla nakit, tehlikeye davetiye çıkartmak.

-Moskova’da şehir merkezinde hemen her köşede döviz büfeleri var; havaalanındaki kötü kurdan para bozdurmamaya çalışın.

-Havaalanlarından şehir merkezine resmi taksiler ortalama 1500 rubleye yolcu getirir. Ama tüm havaalanlarından merkeze ekspres trenler var ve üçte bir fiyatına, trafiğe hiç takılmaksızın gelebilirsiniz. Biletleri de kredi kartı ile almak mümkün.

-Moskova’da yemek yiyeceğiniz hemen her yerde kredi kartı geçer. Ama “gözünüzün tutmadıysa” güvenlik nedeniyle kredi kartınızı verirken dikkatli olun. 

-Şehirde dolaşırken pasaportunuz muhakkak üzerinizde olsun. Polis durdurup sorabilir. Göstermek zorundasınız.

-Moskova genel olarak güvenli bir şehirdir. Ama sokaklarda, Metroda, hele de geç saatte "şov" yapıp dikkatleri ve tepkileri üstünüze çekmeyin. Gruplar halinde gezip dolaşmayı tercih edin. 

-Moskova’nın dünyada AIDS ve cinsel hastalıkların en yaygın olduğu şehirlerden biri olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

-Dünyanın bin türlü hali var: Moskova’daki Türk Büyükelçiliğinin adresini ve  santral telefonunu not edin:
7. Rostovskiy Pereulok, Metro Kievskaya 

Telefon: +7 495 994 48 08 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder