Moskova

Moskova

31 Ekim 2015 Cumartesi

Rusya'da yabancıları şaşırtan 10 şey

Kaynak: http://www.turkrus.com/

Rusya'da yaşayan veya kısa süreliğine gelmiş olan yabancılar, kendilerininkine göre farklı bir kültürde bulunmalarından ötürü ilgi çekici birçok farklı alışkanlık veya eşya ile karşılaşabiliyor. Sputnik News'in derlemesine göre bu ülkede Ruslar için normal, ama "inatsrainets"leri en çok şaşırtan ilk 10 şey (ki bazıları Türkiye'ye hiç yabancı değil) şöyle:

1. Metrodaki bilet turnikeleri: 
Metroya parasız binmeye kalkışacaklara karşı turnikede çok çeşitli önlemler var. Eğer bilet okutmadan geçerseniz yumruk atma benzeri bir mekanizma barsaklarınızı yokluyor. Hatta yeni metro istasyonlarında, turnikelerin üzerine piramit şeklinde fiziki engeller de konmuş durumda.

2. Harika yeşil: 
Batılı doktorlar Rusya dışında bir çocuğun vücudunun çeşitli yerlerindeki gizemli küçük yeşil noktaları gördüğünde, onun bir Rus çocuğu olduğunu artık öğrendi. Batılılar bu çözeltinin vücudu tahriş ettiğini söylüyor ancak Rusya bunlara kulak tıkıyor. Eczanelerde küçük şişelerde satılan bu çözelti kesiklere, sıyrıklara, yaralara sürülüyor ve hemen hemen her evde bulunduruluyor.

3. İçe açılan dış kapılar: 
Artık terk ediliyor olsa da, hakkında rivayetler yoğun. Efsaneye göre SSCB döneminde KGB baskınında dışarıdan kapı engelini aşmak kolay olsun diye böyle emredilmiş! Bir diğer rivayet, kırsal kesimde hayat kurtarma gerekçesi. Dışarısı kar ile dolmuşsa, kapı dışa doğru açılamayacağı için, içe açılır yapılmış. Evlerde artık kolay yangın çıkışı için, dış kapılar dışa açılıyor. Türkiye'de de dairelerin dış kapıları genellikle içe açılsa da bu, Batılılar için şaşırtıcı bir durum.

4. Greçka (karabuğday): 
Kullanımı çok yaygın, yuvarlak taneli bir tahıl. Basitçe haşlanarak servis edilen pilava benzer yemeği, et yemeklerine eşlik etmesinden kahvaltıya kadar yaygın bir kullanıma sahip.

5. Aktif karbon: 
Akşamdan mı kaldınız veya gıda zehirlenmesi mi hissediyorsunuz? Sorun yok birkaç kömür tableti yutun. Simsiyah bu "kömür" tabletleri eczanelerde satılıyor. Aktif karbon bütün dünyada, bünyedeki bazı zararlıları, toksinleri emici madde olarak biliniyor. Beyaz veya pembe kapsüller halinde yutuluyor; kapsül midede eriyor ve karbon orada ortaya çıkıyor. Rusya'da ise bu tedavi, doğrudan kömür görünümlü, simsiyah tabletler yoluyla uygulanıyor.

6. Beryoza ağacı suyu: 
Mutlaka denemelisiniz. Huş ağacı, veya Türkiye'de yer yer kara kavak da denen, Rusya'da çok yaygın olan ağaçtan doğrudan doğruya elde ediliyor. Egzotik, lezzetli bir içecek.

7. Turşu suyu: 
Bir diğer "stratejik olarak önemli" içecek. Yine akşamdan kalma durumlarda daha çok içiliyor. Ama yabancılar hala anlayabilmiş değil. Bazı batılılar bunu basit bir tuzlu su gibi görüyor, hatta Rusların "tuzlu suyu, turşu suyunu," inşa edilecek boru hatları yoluyla ihraç edebilecekleri şakasını yapıyor.

8. Metal kulplu cam çay bardağı: 
SSCB döneminin klasiklerinden biri. Su bardağı boyutundaki narin incecik bu cam bardakların, içine çay konduğunda eli yakmaması için, dışında metal bir kılıfı ve kulpu bulunuyor. Çayın dökülmeye karşı uzun süre elde tutulabilmesini sağladığı için, trenlerde hala yaygın.

9. Ayçekirdeği: 
Ülkede 200 yıldır biliniyor. Kültürün önemli bir parçası. Yabancılar bu çekirdeklerin ağza neden götürüldüğünü anlamasa bile Ruslar bunu adeta bir meditasyon gibi yapıyor.

10. Eski yeni yıl: 
Ülkenin eskiden kullandığı, yaklaşık 100 yıl önce bıraktığı takvime göre bugün hala kutladığı yeni yıl. Yeni takvimin yeni yılından, yani hepimizin kutladığı 1 Ocak'tan sonra geliyor. Rusya'da daha önce geçerli olan Jülyen takviminin yılbaşı. Yeni Gregoryan takvimde, 14 Ocağa rastlıyor. SSCB 1918'de Gregoryan takvimi benimsedi. Ama Kilise hala eski takvimi kullanıyor. Bu nedenle her iki takvimin yılbaşı da kutlanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder