Moskova

Moskova

29 Ekim 2015 Perşembe

Şaşırtan "klasik" hesaplar: Gogol'ün paltosu bugün kaç para ederdi?

Kaynak: http://www.turkrus.com/  

Rus edebiyatının klasikleşmiş eserlerinde anlatılan bazı nesnelerin, hikaye edilen döneme ait bir parasal değeri var. Ancak bu değerin bugünkü karşılığını hiç merak ettiniz mi? Raskolnikov'un yaşlı tefeciden çaldığı rubleler bugün kaç dolara karşılık geliyor? Dostoyevski'den Tolstoy'a ve Puşkin'e kadar bir Rus üstadın eserlerindeki nesnelerden seçmeler şöyle:

Palto/ Nikolay Gogol
Katip Akaki Başmaçkin'in kışlık yeni bir paltoya ihtiyacı vardır ve para biriktirebilmek için çay içme alışkanlığını bırakır, çamaşırlarını çamaşırcı kadına daha seyrek vermeye başlar. Paltosu, giydiği ilk gün, haydutlar tarafından çalınır. Hırsızlar yakalanamaz. Başmaçkin eski döküntü paltosunu giymek zorunda kalır, soğuk algınlığına yakalanır ve birkaç gün sonra ölür.

İyi bir paltonun 19'uncu yüzyıldaki değeri, bugünkü parayla, 10.000 dolar

Suç ve Ceza/Fyodor Dostoyevski
Yoksul, "ebedi öğrenci" Raskolnikov yaşlı bir tefeciden borç alır. Bir süre sonra onu bir baltayla öldürerek 320 bin rublesini çalar. Ama polise yakalanacağı korkusuyla parayı saklar ve romanın geri kalan kısmında da pişmanlık altında eziyet çeker.

Raskolnikov'un çaldığı paranın bugünkü karşılığı, 4670 dolar

Savaş ve Barış / Lev Tolstoy

Nataşa Rostova'nın kardeşi Nikolay kumar oynar ve bugünkü parayla 70 milyon ruble kaybeder. Zengin aristokratlar için bile büyük bir paradır. Nikolay'ın, eski bir devlet görevlisi olan gururlu babası, kumar borcu sorununu çözmek zorundadır.

Genç subayın kumarda kaybettiği para 1 milyon dolar

Maça Kızı/Aleksandr Puşkin
Bir Alman erkeğe, bir kontesten söz edilir. Kontes, bir kumar oyuncusuna inanılmaz bir servet kazandırabilecek bir oyun kartı sıralaması bilmektedir. Alman, gece kontesin yatak odasına sızar. Kontes kalp krizinden ölür. Ama onun hayaleti bu takıntılı adama kart sıralamasını söyler: "üç, yedi, as". Alman oyuna gider, kartlar gösterildiğinde as, kontesin göz kırpan yüzüne sahip bir maça kızına dönüşür.

Gizli kart hilesinin kazandıracağı paranın bugünkü değeri: 40 milyon dolar

(RBTH.com)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder