Moskova

Moskova

9 Haziran 2015 Salı

Moskova’yı sevmek için 10 neden

MOSKOVA MUHTARI
Kaynak: http://www.moskovalife.com/ 

Elbette bu tamamen sübjektif bir liste olacak. Sorumluluk almam! Her şeyi benden beklemeyin; kendi listenizi kendiniz yapın! Benim bile listem kalıcı değil; ruh halime göre değişiyor, ama şimdi bir oturuşta şu şehr-i Moskova’yı sevmemin aklıma ilk gelen 10 nedenini sıralayayım:

1- Yeşilin, parkların bol olması
Dünyada bu kadar yeşil kaç şehir var? Sanki parkta yaşıyoruz. En yoksul mahallelerde bile evlerin etrafı ağaç. İstanbul’un bütün parklarını toplasanız mesela Gorki Park kadar bir alan bile etmez. Yaşasın yeşil Moskova! Gorki Park, Sokolniki ve diğerleri...  Son dönem elden geçirilip daha da medenileşmeye başkayan halleriyle Moskova parkları bence şehrin en büyük zenginliği.

2- Kültür-sanatın erişilirliği
Tamam, eğer illa ki Bolşoy Tiyatro’ya gideceğim derseniz çok turistik olduğu için büyük kazık yiyebilirsiniz. Ama bu şehrin her köşesinde yüzlerce tiyatro, kültür merkezi, sergi, galeri var da var!

3- Hafta sonu etkinlikleri
Moskova’da hafta sonu evde oturmak imkansız. Şehir aktivitelerinde o kadar yaratıcılar ki, her hafta sonu parklarda, sokaklarda yemekten eğlenceye envayi çeşit festival, panayır var; yeter ki kafanızı kumdan çıkarın.

4- Dünya mutfakları
Rusya’nın belki de kendi mutfağı zayıf olduğu için, burada neredeyse New York ayarında bir “dünya mutfakları” zenginliği var. Japonunda Güney Amerikasına, her mutfağın en iyisi burada. Tabii biraz bütçe meselesi olsa da.

5- Hanımların güzelliği
Eh yalan mı? Güzele bakmak da sevap değil mi? Bu maddeyi uzatmanın alemi yok; herkesin malumu!

6- Temel eğitimin düzeyi
Sovyet devrinden kalma ilkokul eğitim sistemi bence hala gayet iyi. Minare yıkılsa da mihrap yerinde. Neden? Çünkü öğretmenlerin pedagoji formasyonu hala çok iyi. Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar iyi düzeyde. Hem de özel okullar değil, sıradan devlet okulları bile. Bence.

7- Kar ve kışın büyüsü
Gerçi son yıllarda havaların tadı kaçtı, bol karlı kışlar nadiren yaşanır oldu ama Moskova beyaz örtüsünü örtünce bir başka güzel. Yakışıyor bu şehre kar, hem de çok!

8- Kızıl Meydan
Sadece bu meydan ve çevresindeki güzellikler Moskova’ya aşık olmaya yeter. Bir gece ortalık ışık ışıkken gidin ve tam Lenin’in mozolesinin karşısında durun. Sonra içinize sindire sindire manzarayı seyrederek 360 derece dönün kendi etrafınızda. Ne dediğimizi anlayacaksınız!

9- Daça keyfi
Hafta sonu Moskova'nın dışına  çıkıp daçada gün geçirmek gibisi var mı? Gelsin şaşlık gitsin votkalar! Sonu gelmeyen Çehovvari muhabbetler...  Hele de daça sizin değil de arkadaşlarınızınsa! Yani yiyip içtikten sonra Moskova'ya hemen dönme imkanı da varsa! 

10- Türkiye’ye ulaşımın kolaylığı!
Amerika’da yaşayıp da yılda bir kere memlekete gitmek için gün sayan arkadaşlarım var. Biz burada 2,5 saatte memleketteyiz. Üstelik günde neredeyse 15 tane direk uçuş var. Fiyatlar da uygun. Canın rakı mı çekti, cumadan atla Pazartesi sabah dön. Gönül daha ne ister?

Liste uzar gider ama 10 dedik, orada duralım!

Meraklısına not: Moskova'dan nefret etmek için 10 neden listesi de pek yakında bu sütunda!!


7.6.2015

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder