Moskova

Moskova

29 Kasım 2017 Çarşamba

SSCB liderlerinden Josef Stalin’in hastalandığı zaman Türk limonuyla şifa bulduğu ortaya çıktı.


FUAD SAFAROV



Rus basınına göre, Stalin 5 Mart 1953’te yaşamını yitirdiği son güne kadar Türkiye’den getirttiği limonları tüketiyordu. Sovyet doktorlarının raporuna atıfta bulunulan haberlerde, Stalin’in devrim yıllarında Sibirya sürgünleri yüzünden sağlığının bozulduğu kaydedildi. Kremlin’in özel sekreteri Boris Bajanov’un not ettiği bilgilere göre, Stalin spor yapmıyor ve bütün günü oturarak çalışıyordu. Sürekli puro ve Gürcü şarabı içen Sovyet liderinin 73 yaşına kadar nasıl ayakta durduğu da doktorlarını şaşırtıyor.

Doktorları pek sevmeyen Stalin hastalandığı zaman halk tebabetiyle kendini tedavi ediyormuş. Yakın çevresindeki kişilerin anısına göre, Stalin soğuk algınlığı hissettiği sırada hemen çok sevdiği Türk limonu kullanıyordu.

Sovyet liderinin Özel Koruma Müdürü’nün kızı Ada Yusis’e göre, Stalin limonları özel olarak Türkiye’den getirtiyordu. Yusis, “Stalin’in sık sık anjini ağrıyordu ve limonla kendisini tedavi ediyordu. O dönemlerde bizde turuncu ürünler yetiştirilmiyordu. Bu yüzden Türkiye’den bunu sağlamak zorundaydık.

Günlerin birinde Türkiye’den limonları zamanında getirilmedi. Babam bize Ağa’nın (Stalin’in Kremlin’deki lakabı) bu yüzden çok kızdığını anlattı.” diyerek eski anılarına yer verdi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder