Moskova

Moskova

29 Kasım 2017 Çarşamba

RUSYA’DA FUTBOL KLÜPLERİNİN TARİHÇESİ



Rusya’da ilk organize spor, 1883’de Rus Jimnastik Cemiyetinin (Русское гимнастическое общество) kurulmasıyla başladı. Futbol, atletizm, hokey, tenis, buz pateni vb birçok spor dalı bu cemiyet tarafından organize ediliyordu. Ancak bu cemiyeti idare edenler pan-Slavist politik görüşleri ifade eden Sokol hareketine mensuptular. Bu yüzden 1917 devriminden sonra bu cemiyet kapatıldı ancak 1922’de başka bir adla Moskova Spor Dairesi (Московский кружок спорта) adıyla yeniden açıldı. Bu spor cemiyetinin futbol takımına ilk başta bulunduğu semtten ötürü Krasnaya Presnya (Красная Пресня) adı verilse de takımda oynayan futbolcu Nikolay Starostatin’in önerisiyle adı 1935’te Spartak (Спарта́к) olarak değiştirilmiştir. Bu ad, eski Roma’ya başkaldıran gladyatör Spartaküs’ten esinlenmiştir.

Spartak, halka ait bit futbol takımıydı. İçişleri bakanlığı ve polis teşkilatının desteğiyle kurulan diğer bir Moskova takımı da Dinamo idi. 1930’lu yıllarda Spartak ve Dinamo birbirine rakip takımlardı ve Sovyet Ligi şampiyonluğu için sürekli mücadele de bulunmuşlardı.

İkinci Dünya Savaşından sonra bir başka takım bu ikiliye rakip oldu: CSKA (ЦСКА- Центральный спортивный клуб Армии) Bu takımı Kızıl Ordu kurdurmuştu ve Sovyetler yıkılına dek destek verdi. O tarihten sonra ordu ile ilişkisi kesilmiştir, ancak Savunma Bakanlığı takımda hissedardır.

Bir dördüncü Moskova takımı da tren yollarının kesişim noktasında kurulan Kazanka takımıydı. Demiryolları kesişiminde bulunmasından dolayı halk arasında Lokomotif (Локомоти́в) olarak bilinen takım sonradan 1936’da bu adı resmileştirmiştir. İlk günlerde çok başarılı olan takım epey güçsüz yıllar geçirmiş, yeni bir kadronun başa geçmesi ile önde giden takımlar arasına yeniden dahil olmuştur.

Bir başka başarılı Moskova takımı da 1924’te kurulan Torpedo’dur. Zamanında çok usta futbolcuları barındıran takımın en meşhur oyuncularından birisi de 1960’larda ‘’Rus Pele’si’’ olarak bilinen ve topuk arkası pas vermesiyle bilinen Eduard Streltsov’du (Эдуа́рд Анато́льевич Стрельцо́в).

Yukarıda saydığım takımların hepsi de Moskova takımı, ancak 1992’den beri oynanan Rusya Kupası müsabakasını Moskova dışından kazanmış olan üç takım daha var: Sankt Peterburglu ‘Zenit’, Kazan şehrinin takımı ‘Rubin Kazan’ ve Çeçenistan takımı ‘Terek Grozny’ (yeni adı Ahmat Grozny). Bu takımlardan Çeçen takımını 2003-2004 sezonunda kupayı aldığı için kutlamak gerekir çünkü klüp 1995-2001 arasında savaş nedeniyle işlev görmemiş, savaştan yeni çıkmış Çeçenistan üç yıl sonra kupayı alabilmiştir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder