Moskova

Moskova

19 Kasım 2017 Pazar

"Rus diyeti"nin en gözde yiyecekleri




Türk mutfağının zenginliği içinde yetişen nesillerin, ilk bakışta Rus mutfağına "burun kıvırma" eğiliminde oldukları malum... Bununla birlikte, kuzey mutfağının da sunduğu pek çok özel, sağlıklı lezzet var. Ve bunlar arasında "Rus diyeti"nin olmazsa olmazsı sayılan pek çok gıda ürünü mevcut. İşte RBTH'nin derlemesine göre, Rusya'da formuna dikkat etmeyi seven kadın ve erkekler için 7 diyet gıda ürünü:

1. Kefir ve tvorog (çökelek). Her iki süt ürünü de vücudun yağ yakmasına yardımcı. Sıradan sütten daha az şeker içeren bu ürünler yüksek kalite protein bakımından da zengin. Bazı günler sadece 1.5 litre kefir içerek diyet yapan Rus kadınlar var.

2. Greçka (karabuğday). Her ne kadar Rusya'ya Anadolu coğrafyasının bir armağanı olsa da, bulgur ve pirinç pilavlarıyla büyümüş nesiller için bugün "kara buğday" pek az şey ifade ediyor. Halbuki pilav niyetine tüketilen bu diyet dostu gıda Rus sofralarının vazgeçilmezlerinden.

3. Salatalık. Kilo vermek için ideal gıdalardan biri olan salatalık Rusyalıların en sevdiği sebzelerden.

4. Lahana. Rusların lahanaya Türklerden daha tutkun olduğu söylenebilir. Salatası, turşusu ve dolması çok tüketilmekle birlikte lahana temelli diyetler de son derece yaygın.

5. Ahududu (Malina). Rus halkının en büyük tutkularından biri her çeşit orman yemişi. Meşhur "kaşa" ile birlikte ya da sade tüketilen ahudu da iyi bir diyet tercihi.

6. Bayırturpu (Hren). Burunda Japonların acı kökü "wasabi" misali sert ama çabuk geçen bir yanma hissi uyandıran bayırturpu ezmesi, Rus mutfağının önde gelen çeşnilerinden. Yanı sıra yağ yakıcı özelliği sebebiyle diyetler için de ideal.


7. Elma. Türkler gibi Ruslar da elmasız yapamaz. Ruslara sorarsanız, günde 1,5 kilo elma yenilerek yapılan diyetlerle haftada bir kilo kaybetmek mümkün. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder