Kaynak:
https://www.gw2ru.com/
Klasik New York 'Reuben' sandviçinin tarifi çok basittir:
çavdar ekmeği, pastırma (kornişon dana eti), peynir, lahana turşusu, yaban
turpu ve 'Rus sosu'.
Aslında Rusya'da bu isimde bir sos yoktur, ancak şimdi okuyunca
çok kişi bunun ne olduğunu anlayacaktır.
Temeli ketçap ve mayonezdir. 'Ketçunnaise' demek de mümkündür.
20. yüzyılın başlarında Amerikalılar tarafından icat
edilmiştir: böyle bir sos genellikle yemek kitaplarında domates ve kuşkonmazı
süslemek için önerilmiştir.
'Ketçunnaise'e ek olarak, sosa yaban turpu, hardal, kırmızıbiber,
frenk soğanı ve baharatlar eklenir.
Ve buna 'Rus' denmesinin sebebi, sosun başlangıçta Rus
mutfağının 'temellerinden' biri sayılan beluga veya sevruga (yıldızlı mersin
balığı) havyarı ile yapılmasıydı.
Günümüzde, 'Rus sosu' genellikle benzer tada sahip 'bin
adalar' sosuyla değiştirilir. Aynı zamanda, her iki çeşidi de marketlerde
mevcuttur.
İronik olarak, Almanya'da bu sosa 'Amerikan' denir!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder