Moskova

Moskova

12 Ocak 2025 Pazar

Amerikalılar neden 'Rus sosu' diyor?


Kaynak: https://www.gw2ru.com/

 

Klasik New York 'Reuben' sandviçinin tarifi çok basittir: çavdar ekmeği, pastırma (kornişon dana eti), peynir, lahana turşusu, yaban turpu ve 'Rus sosu'.

Aslında Rusya'da bu isimde bir sos yoktur, ancak şimdi okuyunca çok kişi bunun ne olduğunu anlayacaktır.

Temeli ketçap ve mayonezdir. 'Ketçunnaise' demek de mümkündür.

20. yüzyılın başlarında Amerikalılar tarafından icat edilmiştir: böyle bir sos genellikle yemek kitaplarında domates ve kuşkonmazı süslemek için önerilmiştir.

'Ketçunnaise'e ek olarak, sosa yaban turpu, hardal, kırmızıbiber, frenk soğanı ve baharatlar eklenir.

Ve buna 'Rus' denmesinin sebebi, sosun başlangıçta Rus mutfağının 'temellerinden' biri sayılan beluga veya sevruga (yıldızlı mersin balığı) havyarı ile yapılmasıydı.

Günümüzde, 'Rus sosu' genellikle benzer tada sahip 'bin adalar' sosuyla değiştirilir. Aynı zamanda, her iki çeşidi de marketlerde mevcuttur.

İronik olarak, Almanya'da bu sosa 'Amerikan' denir!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder