Moskova

Moskova

17 Haziran 2020 Çarşamba

Rusya’nın kaderini değiştiren adam


Cenk Başlamış





Rusya’yı yaklaşık 300 yıl yöneten Romanov Hanedanı’ndan gelen “son çar” II. Nikolay’la ailesi tarihte eşine az rastlanır bir trajedinin kurbanı oldu.

II. Nikolay, eşi ve çocuklarının 17 Temmuz 1918’de yani bundan 102 yıl önce bir evin bodrumunda kurşuna dizilmesiyle ilgili olarak şimdiye kadar pek çok kitap yazıldı, film çekildi.

Netflix’de ilk kez geçen yıl yayınlanan altı bölümlük “The Last Czars” (Son Çarlar) da bunlardan biri.

Bu aslında ne tam olarak klasik anlamda bir dizi ne de tam olarak bir belgesel.

Dizinin yapımcıları kritik bir karar vermek zorunda kalmış: Bir sinema filmi gibi çekmek ama Rus tarihine aşina olmayan izleyenleri karanlıkta bırakmak ya da sık sık uzmanların açıklamalarını ekrana getirerek yaşananlar hakkında aydınlatıcı bilgi vermek ama izleyenlerin filmden koparak konsantrasyonu bozmayı göze almak.

Her şeye rağmen ikincisinde karar kalmışlar.

Dizide, II. Nikolay’ın nasıl gönülsüzce çarlık koltuğuna oturduğu, imparatorluğun karşı karşıya bulunduğu sorunları anlamakta nasıl yetersiz kaldığı ve yakın çevresi tarafından nasıl manipüle edildiği anlatılıyor.

“Son Çarlar”da, doğa üstü güçlere sahip olduğuna inanılan Sibiryalı mistik papaz Grigoriy Rasputin’e (manşet fotoğrafında solda) çok geniş yer ayrılmış.

II. Nikolay’ın Alman asıllı eşi Aleksandra’nın (fotoğrafta sağda) hemofili hastası doğan oğlu Aleksey’i hayatta tutabilmek umutsuzca çırpındığı bir sırada tanıştığı Rasputin dizinin ana karakterlerinden.

Aleksey’i doğa üstü güçleriyle hayatta tuttuğuna Aleksandra’ya inandıran Rasputin sarayda inanılmaz bir güç sahibi oluyor ve Çariçe üzerinden II. Nikolay’ın aldığı devlete ait stratejik kararları bile yönlendirebilecek konuma geliyor. Böylece dizide Rasputin, Rusya’nın, dolayısıyla o günkü dünyanın kaderini belirleyen bir kişi olarak sunuluyor.

Rasputin’in “Ben ölürsem Rusya mahvolur” kehaneti ise bir anlamda gerçekleşiyor, çarlık yıkılıyor.

II. Nikolay’ın kararsız, toplumdan ve ülke gerçeklerinden uzak yöneticiliğinden 1917 Devrimi koşullarının nasıl oluştuğuna, Çariçe ile Sibiryalı şifacı arasında gizli bir ilişki yaşanıp yaşanmadığından görkemli bir sarayda başlayan ve taşradaki bir evin bodrumundaki trajik sona o dönemi merak edenlerin çoğu sorusuna yanıt bulabileceği, Rusya'ya ve tarihine ilgi duyanların ilgisini çekecek bir dizi bu.

Ama pek çok tarihi filmde olduğu gibi “Son Çarlar”da da bir takım hatalar yok değil. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder