Moskova

Moskova

17 Haziran 2020 Çarşamba

Moskova'nın en prestijli 7 semti






Moskova 12,5 milyonluk nüfusuyla dev bir metropol. Başkentin bazı bölgeleri, semtleri diğerlerine kıyasla daha özel, daha prestijli, daha pahalı. Bunlardan bazıları çevreyolunun dışında, "sakin" bölgeler. Bazıları ise eski Moskova'nın kalbinde. İşte başkentin en prestijli 7 semti ve özellikleri:


1. Rublyovka. Kimilerine göre, Rusya'nın Beverly Hills'i. Ülkenin en zengin, en ünlü ve en etkili figürlerinin çoğuna ev sahipliği yapan semt Moskova'nın merkezine 10 kilometre mesafede.

Zenginlerin ve güçlülerin Rublyovka'da oturma geleneğinin kökleri ise Çarlık zamanına gidiyor. Asilzade konaklarının yerini devrimden sonra ise Lenin ve Stalin'in daçaları almış. Vladimir Putin'in resmi rezidansı da Rublyovka yakınlarındaki Novo-Ogaryova'da.

2. Ostojenka. Rubloykva'nın aksine Ostojenka Moskova'nın tam göbeğinde, Kremlin'e 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Sokakta dairelerin metrekare fiyatları 40 bin dolardan başlıyor. Muhitteki daire metrekareleri genellikle 240 olduğuna göre, bu da 10 milyon dolar ve üstü fiyat demek.

İlginç olansa 1989'a kadar Sovyet Sarayı inşa etme planı nedeniyle sokağın neredeyse terk edilmiş olması. Yapılmayan sarayın yerinde şu anda Hram Hrista Spasitelya, yani Kurtarıcı Mesih Katedrali yükseliyor.

3. Hamovniki. Nâzım Hikmet'in ebedi istirahatgahı Novodeviçi'yi de içine alan semt, Moskova'nın merkezinden Lujniki Stadyumu ve Vorobyovı Gorı'ya kadar uzanıyor. Moskova nehrinin sarıp sarmaladığı, ekolojik açıdan temiz ve ulaşım altyapısı gelişkin olan bu semtte daire almak isteyenlerin metrekare başına 11 bin doları gözden çıkarması gerek. Lev Tolstoy da bir zamanlar Hamovniki'de yaşamış şöhretler arasında.

4. Yakimanka. Moskova Nehri'nin bir yakası Hamovniki ise, diğer yakası Yakimanka. Şehrin en ünlü parkı Gorki Park bu semtte. Semt klüpleri, kokteyl barları ve konforlu restoranları ile meşhur. Tretyakovskaya Resim Galerisi'nin 20'nci yüzyıl binası da bu semtte. Yakimanka'da elit konut metrekare fiyatı 20 bin dolardan başlıyor.

5. Arbat. Moskova'ya yerleşmek isteyen pek çok insanın açık ara hayalini en çok süsleyen semt. Moskova'nın tarihsel ve kültürel kalbinde yaşanın bedeli ise metrekare başına 10 bin dolar.

6. Presnya. Şehrin yükselen yıldızı Moskva City'ye ev sahipliği yapan semt. Ayrıca şehrin en meşhur gölet parkı Patriarşiye Prudı da (fotoğrafta) idari olarak bu merkezi bölgede. Şehirdeki en pahalı evlerden bazıları ise Mihail Bulgakov'un ünlü romanı Usta ve Margarita'nın meşhur ettiği bu göletin etrafında.

7. Tverskov, Meşanskiy, Zamoskvoreçye. Devlet Duması ve Valilik Binası'nın bulunduğu Tverskoy semti, şehrin varlıklı semtlerinden bir diğeri. Zamoskvoreçye ise geleneksel olarak Rus tüccarların mesken tuttuğu bir yer. Öyle ki bunlardan biri olan Tretyakov, adını taşıyan dünyanın en ünlü resim galerilerinden birini bu semtte açmış. Her üç semtte dairelerin ortalama metrekare fiyatları 7 bin 300 dolardan başlıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder