Moskova

Moskova

14 Haziran 2020 Pazar

LENİN YAŞIYOR!..



Bu fotoğrafın bir hikayesi var.

Amerika Birleşik Devletlerinde George Floyd’un polis memuru tarafından vahşice katledilmesinin ardından başlayan Black Lives Matter eylemlerinde onlarca heykel yerle bir edilirken bir heykel var ki Seattle’da eylemcilerin göz bebeği konumunda yer alıyor ve ilgileri üzerine toplamayı başarıyor.

Bulgar heykel traş Emil Venkov’un el emeği olan Lenin heykeli Çekoslavak Sovyetinde bulunuyordu. Sovyet Sosyalizminin dış müdahalelerle yıkılmasının ardından hurdalığa kaldırılan heykel Sovyet Devrimini hatırlatma amacı güden ABD’li İngilizce öğretmeni Lewis Carpenter tarafından 1993 yılında satın alındı. Yaklaşık 40 bin dolara mal olan bu alışverişi Lewis Carpenter evini ipotek ettirerek yaptı. Heykel üç parçaya ayrılarak ABD’ye Slovakya tarafından ulaştırıldı.

Heykel Seattle’daki yetkililerle kurulan temasların ardından Fremont bölgesinde 1995 yılında yeniden inşa edildi. Ancak Sovyetleri hatırlatma amacı güden öğretmen Lewis Carpenter 1994 yılında bir trafik kazasında yaşamını yitirdiği için heykelin amacına ulaştığını göremedi.

Yıllar sonra Lewis tanık olamasa bile heykel Sosyalizmi hatırlatma görevini yerine getirmeye devam ediyor ve eylemciler onlarca heykeli yerle bir ederken Lenin heykeli önünde poz veriyorlar.

Nazım Hikmet’in de meşhur dizelerinde söylediği gibi; Lenin yaşadı, Lenin yaşıyor, Lenin hep yaşayacak!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder