Moskova

Moskova

1 Haziran 2020 Pazartesi

Diplomatik ilişkilerin 100. yıldönümü: "Priyezdim! Safa geldiniz!"





Rusya-Türkiye ilişkilerinin kurulmasının 100. yıl dönümü olan 3 Haziran öncesinde, bu önemli güne hazırlık yapan ve arşivleri tarayan Rus tarafından ilgi çekici paylaşımlar gemeye devam ediyor. Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği, Rus-Türk diplomatik ilişkilerinin kurulmasının 100. yıldönümü dolayısıyla SSCB Askeri ve Deniz İşleri Halk Komiseri Voroşilov'un başkanlığındaki Sovyet heyetin 1933’te gerçekleştirdiği tarihi Türkiye ziyaretini konu alan, o zamanki Türk basınında yer alan haberleri yayınladı.
 
Sputnik'in aktardığına göre, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Başbakanı İsmet İnönü’nün 1932 yılında gerçekleştirdiği SSCB ziyaretine karşılık olarak 1933’te SSCB Askeri ve Deniz İşleri Halk Komiseri (Bakanı) Voroşilov başkanlığındaki heyet, Türkiye’ye gelmişti. Heyette S. M. Budönnıy, A. S. Bubnov, G. M. Krjijanovskiy gibi isimler de yer almıştı.

Ziyaret 9 Kasım’a kadar sürmüştü. 29 Ekim’de heyet, Ankara’daki Türk Cumhuriyeti’nin 10. Yıldönümü dolayısıyla yapılan törene katılmıştı. Voroşilov, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü ile birlikte resmi geçidi kabul etmişti. Bu, eşi benzeri olmayan bir olaydı ve gerek töreni izleyenler gerekse de yabancı diplomatlar üzerinde büyük etki yaratmıştı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder