Moskova

Moskova

31 Ağustos 2015 Pazartesi

Uyku Asker-Köpeklerin de Hakkı


Kaynak: http://deligaffar.com/

Fotoğrafımız kuşetli bir tren kompartımanından. Rus ordusuna bağlı iki köpek trenle seyahat ediyor. Bakıcı askerler ile asker-köpekler arasındaki ilişkinin derinliğini görmek açısından ilginç bir görüntü.

Rus ordusunda yaklaşık 6 bin köpek personel bulunuyor. Köpek personel sadece sınır güvenliğinde kullanılmıyor, yük ve insan taşıma, yaralı arama-kurtarma, mayın bulma ve hatta sabotaj gibi işler için eğitilenleri de var.

Köpeklerle çalışacak personel Merkez 470 adlı ünlü eğitim tesisinde eğitiliyor. Rusya’da köpeklerin askeri görevlerde kullanılması 1892 yılında başlamış. Bu işi başlatan Vladimir Durov, hala dünyanın en önemli köpek yetiştiricisi olarak anılıyor.

Sovyet ordusunda görev yapan asker-köpekler 2. Dünya Savaşı sırasında tam 700 bin yaralı askeri kurtarmışlar, 200 binden çok kritik istihbarat mesajı taşımışlar ve 300’den fazla Alman tankını imha etmişler. Tank imhası için yetiştirilen köpekler bu konuda insandan daha başarılıymışlar, çünkü tankların savunma silahları onları göremiyormuş.

Merkez 470’in komutanının bir röportajını okuduğumda hayrete düşmüştüm. Komutan Dimitri Karçevskiy’e göre bugün Rus ordusunun köpek birlikleriyle ilgili yaşadığı en önemli problem köpeklerin genel olarak insanlardan daha akıllı ve dirençli olmasıydı. İnsan askerler, pek çok durumda köpek askerin aklına ve yeteneğine uyum sağlayamıyor, onu yönetemiyormuş. Bunun için Merkez 470’in köpek eğiticisi eğitim programı ülkenin en ağır askeri eğitim programlarından biriymiş. 


Evet, köpekle insanın yaşamı her koşulda ayrılmaz bir bütün, ancak öte yandan, işin başka bir boyutu daha var. İnsanoğlu savaşları icad etmekle kalmıyor onunla birlikte yaşayan hayvanları da bu savaşın içine sokuyor. Bu konu ciddi bir ahlaki sorun olarak hala önümüzde duruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder