Moskova

Moskova

30 Ağustos 2015 Pazar

Ruslara göre Türklerin tuhaf özellikleri


Kaynak: http://www.rusyam.com/

Bir Rusya vatandaşının paylaştığı “Türklerin bize tuhaf gelen özellikleri” konulu yazının çevirisini yapıp sizlerin paylaşımına sunuyoruz.

-Ruslar arkadaşlarına misafirliğe giderken yanlarında içki vb. hediyeler götürürler. Ama Türkler arkadaşlarına misafirliğe giderken Kola ve çekirdek alırlar.

-Türklerin çocuklara karşı büyük bir sevgisi var kendi çocukları olsun olmasın çocuklarla oynuyorlar yanaklarını sıkıyorlar, kucaklarına alıyorlar.

-Hafta sonları Ruslar genellikle şehri boşaltır dinlenmek için banyolara, kışlık ve yazlık diye adlandırılan evlerine giderler. Türklerde ise hafta sonu her yer tıklım tıklım olur.

-Türklerle evlenen Rus bayanların kendinden büyüklerinin ellerini öpmek ilk başlarda çok tuhaf geliyor ama sonradan alışıyorlar.

-Türkiye’deki şoförler yayalara hiç yol vermiyorlar. Sanki yaya diye bir şey yok.

-Ruslar hayır dediklerinde kafalarını sağa sola sallarlar, Türkler ise kafalarını arkaya iterek ‘cık’ derler.

-Türkler günde bir kaç kere görüşseniz de ‘Nasılsın? diye sorarlar’ ilk başlarda tuhaf geliyor ama sonradan alışıyorsunuz.

-Komşularınız telefon etmeden, sormadan beklenmedik bir anda size oturmaya gelebiliyorlar.

-Türklerin neredeyse bütün yemekleri salçalı oluyor. Yanlarında salça kavanozlarıyla geziyorlar.

-Türkler siyah çay içmeyi çok seviyorlar. Kahvaltıda, yemekten sonra ve her öğün arasında.

-Türkler telefonları açarlarken ‘ ALO ’ diye tabir edilen kelimeyi farklı şekillerde söyleyebiliyorlar.
Örnek: Alüüü

-Dayıcım, Halacım, Teyzecim, Annecim, Babacım gibi sözleri kullanmalarını ilk başlarda anlamıyorsunuz ama sonra çok hoş geliyor.

-Türklerin kahvaltıda yedikleri zeytinler, üzerine acı, kekik, limon ve zeytinyağı ekleyerek.

-Türkler düğünlerde çelenk göndermeyi çok seviyorlar. Ruslarda ise çelenk sadece cenazelere gönderiliyor. Yani düğünlerde çelenk görmek Ruslar için biraz tuhaf oluyor.

-Türkiye’de büyük şehirlerde bile yol sorduğunuz zaman size yol gösterecek ve sizinle ulaşmanız gereken adrese kadar gidecek insanlar mutlaka bulunur.

-Türkiye’de adres sorduğunuzu zaman ‘Nereye gidecektiniz ki?’ diye sorabiliyorlar.

-Türkiye’de öğrenciler birçok yerden burs alabiliyor, başvurabiliyor. Camii’lerden, belediye, değişik kurumlar ve şirketlere kadar karşılıksız burslar temin edilebilir. Rusya’da sadece üniversiteler burs sağlıyor.

-Türkiye’de bir binada (genellikle 4-5 katlı apartman) ama farklı dairelerde ailenin tüm fertleri oturabilir. Baba, oğulları, ablalar ve damatlar…

-Yurtlarda kızlarla erkekler sadece ayrı oda ya da katlarda değil tamamen farklı binalarda/bloklarda kalır. Aynı yurt olmasına rağmen erkekler hiç bir şekilde kızların bloğuna giremez. Ama Rusya’da böyle bir ayrım söz konusu değildir.


-Türkiye’de Kaçak taksi neredeyse yok. El salladığınızda herhangi bir araba asla durmaz. Ancak resmi sarı taksi durur. Rusya’da ise arabaların çoğu el salladığınızda durur anlaşırsanız sizin için bir taksi olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder