Moskova

Moskova

11 Ağustos 2018 Cumartesi

Moskova'nın gözde mekanları







Gezi rehberlerine bakarsanız, hep aynı "klasik öneriler" ile karşılaşmanız kaçınılmaz: Kızıl Meydan, Kremlin Sarayı, Bolşoy Tiyatro, Arbat Sokağı vb... Oysa eski ile yeninin, tarihi olanla modern zamanların simgelerinin harmanlandığı "Moskova'nın olmazsa olmazları" listesini güncellemekte her zaman fayda var. 

Rossiyslkaya Gazeta'nın ekinde, Moskova'da yaşayan yabancıların yıllardır uğrak yeri haline gelmiş 12 "ziyaretçi dostu" yer belirlendi. İşte o liste:

1. Danilovski Pazarı. İngiliz finansçı David Walker Danilovski Pazarı'nı Londra'daki Spitalfields'a benzetiyor. Ancak Walker'a göre, her çeşit yiyeceğin bulunabildiği bu pazar nefes kesen Sovyet mimarisi ile Londra'daki benzerinden daha iyi bir tecrübe sunuyor. Adres: Myatnaya Sokağı, 74.

2. Gastroferma. Baumanskaya Metro İstasyonu'na yürüyüş mesafesindeki bu restoran kimilerine göre şehirdeki en iyi pizzaya sahip. İtalyan expat Lucia Bellincello bile bu görüşte.

3. Çistiye Prudı. Moskova'nın merkezinde göze hitap eden sessiz ve sakin bir gölet park. Hemen etrafına yerleşen nezih barlar ve restoranlar da cabası.

4. Patriarşiye Prudı. Bulgakov'un Usta ve Margarita romanının dünya çapında meşhur ettiği gölet park. Başkentin "en Avrupai" semti. Sokaklara taşan muhteşem cafeler, barlar, restoranlarla, Moskova'da hayatın nabzının attığı en güzel bölgelerden biri.

5. Lujniki Rıhtımı. Moskova'nın en sevilen gezi parkurlarından Vorobyovı Gorı'nın eteklerine yerleşen rıhtım özellikle haftasonları pek çok fitness fanatiğine de ev sahipliği yapıyor.

6. Kuznetski Most. Bolşoy ve Kızıl Meydan'a bir taş atımı mesafedeki sokak alışveriş severlerin yanı sıra şehir içi yürüyüş meraklılarının da favorileri arasında.

7. VDNH. Stalin zamanında bir ziraat fuar yeri olarak inşa edilen VDNH bugün büyük bir açık hava mimari müzesi haline gelmiş durumda. Sırf bisiklet sürmek için bile parka gelen çok sayıda yabancı var. Son yıllarda büyük paralar harcanan restorasyon projeleri ile çehresi tamamen değişti.

8. Tsaritsino. Moskova bir parklar şehri. Adı sanı büyük New York'un "Central Parkı" bile Moskova'nın pek çok "mahalle parkı"ndan büyük değil. Bunun en güzel örneği zamanında Çariçe Yekaterina'nın yazlık rezidansı olarak hizmet vermiş, ama bugün şehrin en gözde parklarından biri haline gelen Tsaritsino.

9. MGU Botanik Bahçeleri. Kökleri Çar Petro zamanına kadar giden bir şehir cangılı. Sessizlik, yeşillik, temiz hava ve yaz sıcağı arayanlar için birebir.

10. Melnikov Evi. Özellikle modern mimari meraklılarının ilgisini çekebilecek bir Sovyet hatırası.

11. Moskova Modern Sanatlar Müzesi (Momo). Gogol Bulvarı üzerindeki müze Tretyakov ve Puşkin Müzesi'nden farklı olarak ziyaretçilerini modern sanat örnekleriyle karşılıyor. Ama ilginçlik bakımından bu iki müzeden geri kaldığını söylemek olanaksız.

12. Dostoyevski Kütüphanesi. Yeni trend hipster kütüphanelerinin Moskova'daki örneği. Kentte yaşayan yabancıların da oldukça rağbet ettiği kütüphane yukarıda da adı geçen Çistiye Prudı semtinde.

Bu listeye eklenecek pek çok yer var ama Moskova'da yaşarken kendi listenizi kendiniz geliştirmenizi tavsiye ederiz!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder