Moskova

Moskova

18 Ağustos 2018 Cumartesi

Moskova'dan bilimkurguya edebi katkı






Daha önce layık görüldüğü bilimkurgu ödülleri ile adını duyuran, Moskova'daki toplumumuzun en eski üyelerinden Metin Uçar'dan güzel bir haber var. 

Uçar'ın da iki kısa öyküsünün yeraldığı Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2018 raflardaki yerini aldı.

Internet sayfası ve Facebook grubu ile bilimkurgu edebiyatının gelişmesi için çaba sarfeden Yerli Bilimkurgu Yükseliyor başlığı altında yayınlanan seçkide 47 yazardan 51 öykü bulunuyor. Metin Uçar'ın da iki öyküsünün bulunduğu bu kitap, Türkiye'nin yegane bilimkurgu kütüphanesi olan Özgen Berkol Doğan kütüphanesine hediye edilmek üzere hazırlandı ve 25 Temmuz’da düzenlenen bir etkinlikle kütüphanedeki yerini aldı.




10.09.1965, Malatya doğumlu Metin Uçar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu. 

1990 başından bu yana Moskova’da çalıştığı işyerlerinde asli mesleği olan tercümanlığı ifa etmekte ve Rus yerel makamları ile ilişkiler konusunda uzman olarak çalışıyor. 

Aynı zamanda Türkiye geneli profesyonel turist rehberi olan Metin Uçar uzay araştırmaları, tarih, arkeoloji, güzel sanatlar, edebiyat, fotoğrafçılık, gazetecilik dallarında iyi bir takipçi ve amatör uygulayıcı olduğunu söylüyor. Rusya’nın Sesi Radyosu’nda tercümanlık ve program yapımcılığı yaptı. "Bir Türkiyeli Gözüyle Rusya" adlı program 16 bölümden oluşuyor. "Yekaterina" adlı tarihi Rus dizisinde seslendirme yaptı. Edebiyat alanında birçok dergide yayınlamış Türkçe ve Rusça araştırma makaleleri bulunuyor. 

Metin Uçar’ın amatör olarak ilgilendiği belki de en önemli dal bilimkurgu. Çok sayıda kısa öyküsü çeşitli yarışmalarda ödüle layık görülmüştür. Tamamlanmış bir adet kapsamlı bilimkurgu romanı bulunmakta (henüz basılmadı). Dört yeni roman üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.


Metin Uçar'ın Facebook bilimkurgu kısa öyküler okuma grubu linki.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder