Moskova

Moskova

11 Ağustos 2018 Cumartesi

Buratino



Rusların pek çoğu Pinokyo’yu bilmezler. Onların Buratino isimli benzer bir başka kahramanları vardır.

Buratino ( Буратино), yazar Aleksey Nikolayeviç Tolstoy (Bu yazarı da Lev Tolstoy ile karıştırmamak lazım) tarafından yazılan Altın Anahtar veya Buratino’nun Maceraları (1936) kitabının baş kahramanıdır.

Aleksey Tolstoy’un Buratino’su Carlo Collodi’nin Pinokyo’nun Maceraları (1883) kitabından uyarlanıp, yeniden yazılmıştır.

Buratino ismi İtalyanca tahta oyuncak veya kukla sözcüklerinden türetilmiştir.

Kitap 1936 yılında yayımlanmış, Sovyetler Birliği’nde çocuklar arasında çok okunan, popüler bir çocuk romanı olmuştur. Buratino, 1959-1975 yılları arasında pek çok çizgi filme de konu olmuştur.

Aleksey Tolstoy, Pinokyo’yu çok küçük yaşlarında okumuş olduğunu, ancak bu kitabı  kaybettiğini, seneler sonra aklında kalanları kendi çocuklarına uykudan önce anlattığı hikayelerle yeniden şekillendirip, Buratino’yu yarattığını söylemiştir.
Çocukları bu hikayeleri o kadar sevmişler ki, o da bunları kağıda döküp, kitap haline getirmeye karar vermiş.

Tıpkı Pinokyo gibi Buratino da uzun burunlu tahta bir kukladır.




Carlo Collodi’nin hikayesine göre Pinokyo, marangoz Papa Carlo tarafından bir ağaç kütüğünden yontularak imal edilir, bir mucize olarak can bulur.

Tolstoy’un hikayesinde de benzer bir durum vardır. Marangoz, uzun burnu düzeltmeye, kısaltmaya çalışır, ancak Buratino buna direnir.

Marangoz Papa Carlo (Папа Карло ), çok yoksul bir zanaatkardır, ancak ceketini satıp, okul kitapları alır, Buratino’yu iyi bir eğitim alması için okula gönderir.

Buna karşın haylaz kukla, kitaplarını satıp, yerel bir kukla tiyatrosuna gitmek için bilet alır. Burada başka kuklalarla arkadaşlık kurar. Ancak tiyatronun sahibi kötü kalpli kuklacı Karabas Barabas (Карабас-Барабас) tarafından şovu bozduğu için yok edilmek istenir.

Karabas Barabas, Papa Carlo’nun evinde aradığı gizli kapının olduğunu öğrenince Buratino’yu serbest bırakır. Karabas, sahip olduğu, bu gizli kapıyı açan altın anahtarı kaybetmiştir. Yeniden bulmak için Buratino’yu kullanır. Ve hatta Buratino’ya beş altın para verir.

Hikayenin devamında Buratino ve arkadaşlarının altın anahtarı bulmak ve onun Barabas’ın eline geçmesini önlemek için verdikleri mücadele anlatılır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder