Moskova

Moskova

10 Haziran 2018 Pazar

Dünya Kupasının Rusya ekonomisine etkileri



Samih Güven



Dünya kupaları ülkeler için prestij kaynağı malum. Bu tür organizasyonlar ülkelerin spor alt yapısının geliştirilmesi, tanıtımı ve turistik potansiyelinin artırılması açısından büyük önem taşıyor. Bu yüzden organizasyona talipli olan ülkeler arasında ciddi rekabet söz konusu olduğu gibi sonrasında uzun süren hazırlıklar gerekiyor. Rusya birkaç yıldır bu konuya son derece önem veriyor ve bunu önemli bir fırsat olarak görüyor. 

14 Haziran-15 Temmuz arasında oynanacak maçlar, aralarında Moskova, St. Petersburg, Kazan, Yekaterinburg, Nijdi Novgorod, Samara ve Volgagrad’ın da bulunduğu 11 şehirde çoğu yeni inşa edilmiş ya da tadil edilmiş 12 statta oynanacak. 

Kupa kapsamında 500 bin turist gelmesi ve özellikle perakende, otel ve restorancılık sektörlerinin olumlu etkilenmesi bekleniyor. Kupa için gelen ve genelde harcama potansiyeli daha yüksek olan turistlerin ortalama 5 bin dolar harcayacağı varsayımı altında Kupanın iç tüketime etkisinin 2,5 milyar doların üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bunun toplam tüketim harcamalarına %1-2 civarında ilave katkı yapması, GSYİH’ya ise %0,15-0,25 arasında etki etmesi tahmin ediliyor. 

Tarihinde ilk defa Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak olan Rusya birkaç yıldır ciddi bir hazırlık yapıyor ve yaklaşık 14 milyar dolar harcama söz konusu olmuş. İstihdama 200 binin üzerinde ilave katkısı olduğu belirtiliyor.

Rusya ekonomisi özellikle 2015 ve 2016 yıllarında yaşadığı durgunluktan çıkarak 2017 yılında %1,5 oranında büyüme sağladı. Özellikle serbest kur rejimi, enflasyon hedeflemesi, mali kural, bazı sektörlerdeki ithal ikamesi politikaları ve diğer politikalarla makro ekonomik istikrar sağlanmış oldu. Bununla birlikte 2018 yılı için büyüme tahminleri bugünlerde aşağı yönde revize edildi ve %1-2 arasında gerçekleşmesi bekleniyor.

Başbakan eski yardımcısı Arkady Dvorkovich tarafından yapılan açıklamada, Dünya Kupası için yapılan hazırlıkların ekonomik büyümenin en önemli kaynağı olduğu ifade edildi geçenlerde. Konuyla ilgili olarak Moody’s tarafından yapılan açıklamada ise Kupanın gıda, otel, restoran, ulaştırma ve telekomünikasyon sektörlerinin gelirlerinde geçici bir artış yaratacağı ancak Rusya ekonomisi üzerine olan etkinin sınırlı kalacağı belirtiliyor. Diğer yandan geçmiş dünya kupaları ev sahibi ülke paralarının kupa döneminde az da olsa bir değerlenme yaşadığını gösteriyor. Aslında Rusya ekonomisinin güçlü yanlarından biri ihracat potansiyeli ve cari fazla. Bu yüzden turizm gelirlerinin ödemeler dengesine yapacağı ilave katkı bizim gibi ülkelere göre daha sınırlı. Diğer yandan inşaat alanındaki yatırım harcamalarının bir bölümü geçtiğimiz yıllarda gerçekleşmiş oldu.

Bununla birlikte Kupa yatırımları sayesinde Rusya yeni statlara kavuştu. Bazı statlar yenilenmiş oldu. Ülkenin spor altyapısı olumlu etkilendi ve bunlar toplum yararına olan yatırımlar. Diğer taraftan birkaç yıldır örneğin Moskova merkezinde yollar, kaldırımlar ve diğer alanlarda yapılan düzenlemeler şehrin estetiğini ve turizm potansiyelini olumlu etkilemiş oldu.

Kupanın ekonomiye olan etkileri sınırlı olsa da şehir ve spor altyapısına katkılar yanında böyle bir kupaya ev sahipliği yapmanın gurur ve prestij kaynağı olduğu açık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder