Türkiye’nin yeni modası karabuğday, işte meraklısına çok özel tarifler
Kaynak: www.UKRTURK.net
Sovyet
coğrafyasının başlıca gıda ürünlerinden Greçka (Kara Buğday) Türk sofralarına
da girmeye başladı.
Diyet
yapanlardan, sağlıklı beslenmek isteyenlere, kolestrolü olanlardan, şeker
hastalarına kadar birçok kişinin tercihi olan karabuğdayın (Greçka) popülaritesi
her geçen gün artıyor.
Marketlerde
daha sık görülen karabuğday, yüksek besin değeri ve kolay hazmı ile tercih
ediliyor.
İşte
karabuğday (greçka) meraklılarına yemek tarifleri.
(kaynaklar: Karabugday.com –
http://sagliklimutfak.net – www.nefisyemektarifleri.com)
Nohutlu Karabuğday Pilavı:
MALZEMELER
1.5 su bardağı karabuğday
1 kuru soğan
3 küçük domates
1 büyük kırmızı biber
½ çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 kase haşlanmış nohut
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sıcak su
1.5 su bardağı karabuğday
1 kuru soğan
3 küçük domates
1 büyük kırmızı biber
½ çay kaşığı rendelenmiş taze zencefil
1 kase haşlanmış nohut
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Sıcak su
YAPILIŞI
İnce kıyılmış kuru soğan yağda çok az çevrilir. İnce doğranmış olan kırmızıbiberler eklenerek biraz daha kavrulur. Biberler diriliğini biraz kaybettikten sonra zencefil, küp doğranmış domatesler ve haşlanmış nohut eklenip karıştırılır… (Dilerseniz 1 tatlı kaşığı salça ekleyebilirsiniz)
İnce kıyılmış kuru soğan yağda çok az çevrilir. İnce doğranmış olan kırmızıbiberler eklenerek biraz daha kavrulur. Biberler diriliğini biraz kaybettikten sonra zencefil, küp doğranmış domatesler ve haşlanmış nohut eklenip karıştırılır… (Dilerseniz 1 tatlı kaşığı salça ekleyebilirsiniz)
Üzerini
2 parmak geçecek kadar sıcak su, tuz ve karabiber eklenip önce hızlı ateşte
kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir. En son pilavla
kapak arasına 2 kat kağıt havlu koyularak pilav dinlenmeye bırakılır.
Karabuğdaylı peynirli poğaça
Malzemeler
2
yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
150 gr beyaz peynir
Susam ve Çörekotu
Aldığı kadar karabuğday unu (elenmiş)
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
150 gr beyaz peynir
Susam ve Çörekotu
Aldığı kadar karabuğday unu (elenmiş)
Yapılışı
Karıştırma
kabı içerisinde yoğurt, sıvı yağ, tuz, 1 yumurta ve bir yumurta beyazı iyice
karıştırılır. Kulak memesi kıvamına gelecek şekilde un ilave ederek hamur
yoğurulur ve yarım saat dinlendirilir. Bu arada çatal ile ezilen peynire
kıyılmış maydanoz eklenip yarım çay kaşığı karabiber eklenip harç hazırlanır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlak açılır ve harç
koyularak kenarlardan kapatılır. Fırın 200 dereceye ayarlanarak ısınması
beklenir.
Hafif
yağlanmış tepsiye dizilen poğaçaların üzerine önceden ayrılan yumurta sarısı
çırpılarak sürülür ve çörekotu-susam karşımı serpilerek ısıtılmış fırında
pişirilir.
Afiyet
Olsun…
Kaynak:
www.glutenfreehayat.com
Karabuğdaylı zeytinyağlı pırasa
500 gr
pırasa
Yarım
çay bardağı zeytinyağı
2 adet
orta boy veya 1 adet büyük havuç
1,5
yemek kaşığı karabuğday
1
yemek kaşığı silme toz şeker
1,5
çay kaşığı tuz
1 –
1,5 su bardağı su
YAPILIŞI
*
Pırasayı yıkayın ve en üste kalan kısmı boylamasına, bir bıçak yardımı ile
çizip, çıkarın ve atın. Daha sonra verevine orta kalınlıkta doğrayın.
*
Havuçları da aynı şekilde verev doğrayıp hazırlayın.
*
Tencereye zeytinyağını koyun. Havuçları ekleyip 1-2 dk soteleyin. Üzerine
pırasaları, tuz, şeker ve en son karabuğdayı serpin.
* Su
ekleyip düdüklü tencere de 15-18, Normal tencerede 25-30 dk pişirin.
*
Soğuduktan sonra limon dilimi ile servis yapın.
6
Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi:25 dk
http://sagliklimutfak.net/
Karabuğdaylı ezogelin çorbası
1,5
çay bardağı karabuğday
Yarım
çay bardağı kırmızı mercimek
1 ufak
kuru soğan
1 diş
sarımsak
1
yemek kaşığı domates salçası
1
tatlı kaşığı biber salçası
1 su
bardağı et suyu (ev yapımı)
2 su
bardağı su
2
yemek kaşığı zeytinyağı
1
yemek kaşığı nane
Bir
fiske limon tuzu
1 çay
kaşığı tuz
Yarım
çay kaşığı karabiber
Yarım
çay kaşığı kimyon
YAPILIŞI
*
Soğanı yemeklik doğrayın. Sarımsağı da ufak doğrayın. Zeytinyağında pembeleşene
kadar kavurun. Salçaları ekleyip 2 dk daha kavurun.
*
Karabuğday ve mercimeği yıkayın. Tencereye koyun. Salça ve soğanla 1-2 dk daha
kavurun. Üzerine et suyu ve suyu ekleyin. Karabuğday ve mercimekler yumuşayana
kadar pişirin.( Düdüklü tencerede 15 dk a pişirdim)
*
Yumuşayınca baharatlarını ekleyin ve karıştırın.
* En
son limon tuzunu ekleyin. ( Limon tuzu koymak istemezseniz. Servis sırasında
tabağın yanına bir dilim limon koyabilirsiniz )
* Bir
taşım daha kaynatıp ocağı kapatın.
*
Kurutulmuş ekmekle ve bir dilim limon ile servis yapın.
4
Kişilik Hazırlama ve Pişirme Suresi:30 dk
http://sagliklimutfak.net/
Karabuğdaylı terbiyeli ekşili köfte
MALZEME
250 gr
orta yağlı kıyma
1 adet
ufak kuru soğan
1,5
yemek kaşığı karabuğday
1 orta
boy patates
2 orta
boy havuç
1
yemek kaşığı karabuğday unu (elenmiş)
Tuz
Karabiber
Kimyon
Terbiye
için:
1 yumurta
sarısı
Yarım
limon suyu
Üzeri
İçin:
Maydanoz
Taze
çekilmiş karabiber
YAPILIŞI
*
Kıymayı derin bir kaba koyun. Soğanı rendeleyin. Karabuğdayı yıkayıp ekleyin.
Baharatları da ilave edip iyice yoğurun.
*
Misket büyüklüğünde köfteler hazırlayın. Karabuğday unu koyup köftelerin una
bulanmasını sağlayın.
*
Patatesi ve havuçları soyun. Çok büyük olmayacak şekilde doğrayın.
*
Tencereye patates ve havuçları koyun ve üzerine 1 lt su ekleyin. Su kaynayınca
içine unlu köfteleri atın ve tüm malzeme pişene kadar kaynatın.
* Ayrı
bir kapta yumurta sarısı ve limonu güzelce çırpın.
*
Sebzeler ve köfteler pişince, yavaş yavaş ekleyin ve bir yandan da karıştırın.
2 dakika daha kaynatıp ocağın altını kapatın.
*
Maydanoz ve taze çekilmiş karabiber serperek servis yapın.
4
Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 1 saat
http://sagliklimutfak.net/
Karabuğdaylı mercimekli köfte
MALZEME
1
standart çay bardağı kırmızı mercimek
1 çay
bardağı karabuğday
1,5 su
bardağı ince bulgur
1 ufak
kuru soğan
4
yemek kaşığı zeytinyağı
1
yemek kaşığı domates salçası
1
tatlı kaşığı biber salçası
Çeyrek
demet maydanoz
3-4
yaprak taze nane
5 adet
taze soğan
1
yemek kaşığı nar ekşisi
Taze
sıkılmış limon suyu
Tuz
Karabiber
Kimyon
YAPILIŞI
*
Mercimeği ve karabuğdayı yıkayın. 2 su bardağı su koyup yumuşayana kadar
haşlayın.
*
Haşlanınca üzerine ince bulguru ilave edin. Tencerenin ağzını kapatıp bulgurlar
şişene kadar 10-15 dk bekleyin.
* Bu
sırada yeşillikleri yıkayıp ufak ufak doğrayın.
* Kuru
soğanı ufak ufak doğrayın. Zeytinyağını bir tavaya koyun. Soğanları hafif
soteleyin. Üzerine salçaları koyup 1-2 dakika sotelemeye devam edin ve soğumaya
bırakın.
*
Mercimeklerin üzerine salçalı soğanı dökün. Yavaşça yoğurarak salçayı karışıma
yedirin.
* Tüm
baharatları ve ekşiyi ekleyip yoğurmaya devam edin.
* En
son yeşillikleri ekleyip yoğurun.
* Daha
sonra ister sıkım sıkım, ister yuvarlak şekil verip göbek veya kıvırcık
yaprakları ile servis yapın.
12
Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 1,5 saat
http://sagliklimutfak.net/
Pancar Suyu İle Kara Buğday Salatası
Malzemeler
2 su bardağı pancar suyu ya da şalgam suyu
1 su bardağı kara buğday
8-9 adet taze soğan
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
10 adet kornişon salatalık turşusu
1 küçük kase nar taneleri
Sos için;
2 su bardağı pancar suyu ya da şalgam suyu
1 su bardağı kara buğday
8-9 adet taze soğan
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
10 adet kornişon salatalık turşusu
1 küçük kase nar taneleri
Sos için;
1 çay
bardağı zeytinyağı
Nar ekşisi
Limon suyu
Tuz
Nar ekşisi
Limon suyu
Tuz
Pancar
Suyu İle Kara Buğday Salatası Tarifinin Yapılışı
Pancar suyunu ya da şalgam suyunu tencereye koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra karabuğdayı katın ve haşlayın. Karabuğdaylarımız haşladıktan sonra ocağın altını kapatın ve soğutun. Geniş karıştırma kabına ince kıyılmış soğanı, dereotunu, maydanozu, salatalık turşusunu katın ve karıştırın. İçine haşlanmış karabuğdayımızı katıp karıştırın. Üzerine nar tanelerini katın ve karıştırın. Üzerine sosu dökün ve bir süre bekletin. Sonra salata tabağına alıp servis edin. Afiyet olsun
Pancar suyunu ya da şalgam suyunu tencereye koyup kaynatın. Kaynadıktan sonra karabuğdayı katın ve haşlayın. Karabuğdaylarımız haşladıktan sonra ocağın altını kapatın ve soğutun. Geniş karıştırma kabına ince kıyılmış soğanı, dereotunu, maydanozu, salatalık turşusunu katın ve karıştırın. İçine haşlanmış karabuğdayımızı katıp karıştırın. Üzerine nar tanelerini katın ve karıştırın. Üzerine sosu dökün ve bir süre bekletin. Sonra salata tabağına alıp servis edin. Afiyet olsun
Not:
Eğer şalgam suyu kullanacaksınız tuz koymanıza gerek yok, zaten şalgam suyu
tuzludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder