Moskova

Moskova

4 Nisan 2016 Pazartesi

6 katlı Rusya: Toplum analizi


Rusya’da bugün toplum hangi katmanlara ayrılmış durumda? FOM adlı kamuoyu araştırma kuruluşu, yaptığı ankete dayanarak Rusya toplumunu altı farklı tabakaya ayırdı:

1-Yatırımcılar: 
Anket katılımcılarının sadece yüzde 1’i bu gruba dahil. Çoğu (yüzde 57) birikimlerini değerli kağıtlara yatırıyor, üçte biri kredi kullanıyor. Varlıklı kişiler. Birçoğunun evde hizmetçisi var, yurt dışına tatile gidiyor, spor salonunda spor yapıyorlar, beyaz eşya, otomobil gibi pahalı ürünleri satın almak konusunda sıkıntı yaşamıyorlar.

‘Yatırımcılar’, kriz döneminde genellikle değerli varlıklarını satıyor, dairelerini satışa çıkarıyor veya kiraya veriyor ya da yurt dışına göç ediyor. Bu kesimde girişimcilerin ve üst düzey yöneticilerin oranı ortalamanın üç kat üzerinde. Dörtte üçü 45 yaşın altında, üçte biri 30 yaşın altında. Çoğu Moskova ve St.Petersburg’da yaşıyor.  

2- Seyahatçiler
Anket katılımcılarının yüzde 13’ü bu gruba dahil. Yurt dışı seyahatlerine para yatırıyorlar. Yüzde 50’si döviz sahibi. Son 2-3 yılda üçte biri banka kredisi kullandı. Yüzde 20’si fitness salonuna gidiyor. Çoğu girişimci, uzman ve alt düzey yönetici. Aralarında Moskovalı ve St.Petersburglular çoğunlukta. 

3- Keyifçiler
Ankete katılanların yüzde 16’sı bu gruba dahil. Seyahat etmeyebilirler, ancak güzellik salonları ve fitness salonları olmazsa olmazları. Gelir seviyeleri ilk iki grubun oldukça altında. Yüzde 50’sinin büyük beyaz eşya satın alacak durumu yok. Dörtte biri uzman, üçte biri işçi. Çoğu 30 yaşın altında. 

4- Borç alanlar
Yüzde 19’luk kesim. Büyük çoğunluğu kredi ile hayatını sürdürüyor. Yüzde 81’i son birkaç yılda banka kredisi kullandı. Üçte biri işçi. Çoğunluğu kırsal kesimde ve taşrada yaşıyor.  

5- Küçük burjuvalar
Ankete göre Rusya toplumunun çoğunluğu (yüzde 44) bu gruba dahil. Yüzde 45’i her gün internet kullanıyor, yüzde 29’u bilgisayar başında çalışıyor, yüzde 21’i otomobil kullanıyor, yüzde 22’si banka kartlarını sık kullanıyor.  Genelde yatırım yapmıyorlar, seyahat etmiyorlar, güzellik ve spor salonlarına gitmiyorlar, kredi almıyorlar. Krizde tüketimi azaltıyorlar. Üçte biri kırsal kesimde, geri kalanı şehirlerde yaşıyor. 

6- Aykırılar 

Yüzde 7’lik kesim. Cep telefonları da dahil olmak üzere, hiçbir çağdaş tüketim pratikleri yok. Bu, genelde ekonomik durumlarından çok, yaşam tarzlarından kaynaklanıyor. Çoğu köylerde yaşıyor. Büyük çoğunluğu (yüzde 69) emekli vatandaşlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder