Moskova

Moskova

29 Eylül 2010 Çarşamba

Yemek kitapları artık Puşkin'in eserlerinden çok okunuyor!..














Gazeta gazetesinin yaptığı bir araştırma, aslında uzun süredir gözlemlenen bir olguyu yeniden gözler önüne serdi. Buna göre, Moskova başta büyük kentlerde yaşayanlar Rus klasik eserlerini giderek daha az okuyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 83’ü “ Suç ve Ceza”yı, yüzde 82’si “Yevgeniy Onegin”I, yüzde 71’I “Savaş ve Barış”I, yüzde 56’sı “ Oblomov”u okuduklarını söylüyor. Ancak, çok bilinen bu klasiklerin dışında kalanlar ünlü eserleri bilen ya da okuyanların sayısı azalıyor. Örneğin, Dosteyevski’nin “Yoksulları”ını okuduğunu ya da adını duyduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 35’e kadar düşüyor. Nobukov’un “Lolita”sını okuyanların oranı ise sadece yüzde 26.

Batı edebiyat dünyasının klasikleri açısından da durum fazla parlak değil. Örneğin, George Orwell’in “kült “ eseri “1984”ü araştırmaya katılanların sadece yüzde 7. 5’I okumuş. G.Marquez’in “ Yüz Yıllık Yalnızlık” eserinde de durum fazla parlak değil: Yüzde 15. Hamlet de yaklaşık olarak aynı oranda kişi tarafından okunmuş. “Muhtelem Gatsby”nin bilinme oranı yüzde 10’un altında.

Yine aynı gazetenin aktardığı bir diğer araştırmaya göre, 1996 yılında her gün düzenli olarak kitap okuduğunu söyleyen yüzde 31’lik kesim bugün yüzde 22’ye gerilemiş durumda. Yüzde 77’lik kesim ise çok ender olarak, ya da zaman zaman kitap okuduğunu söylüyor.

Gazeta, konuyla ilgili haberini “ Ruslar Puşkin yerine yemek kitaplarını okuyor!” başlığıyla duyurdu.

Kaynak : http://www.moskovalife.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder