Moskova

Moskova

14 Eylül 2010 Salı

İvan Pavlov

14 Eylül Rus bilim adamı İvan Pavlov'un doğum yıldönümü...

Biz onu günlük hayattaki konuşmalarımıza kadar giren Pavlov'un köpekleri diye bildiğimiz "şartlı refleks" üzerine yaptığı araştırmaları ve buluşu ile biliriz.

İvan Petroviç Pavlov (Иван Петрович Павлов) Rusya'nın yetiştirdiği en önemli bilim adamlarından biri; fizyolog, psikolog ve hekim.(d. 14 Eylül 1849 Ryazan – ö. 27 Şubat 1936 Leningrad)

Fizyoloji ve psikoloji alanındaki çalışmaları ile psikofizyoloji ve deneysel psikoloji alanlarını derinden etkiledi. Bu nedenle her iki bilim dalının kurucularından sayılır. Leningrad Fizyoloji Enstitüsü'nün başında bulunarak çalışmalarını sürdürdü.

Şartlı reflekslerin doğası ve işleyişi konusundaki buluşu, tüm araştırmaları öğrenme alanına yöneltti. Pavlov laboratuvarda mide üzerine bir çalışma yaparken bir şeyi farketmiştir. Köpek daha et verilmeden önce ayak seslerini duyduğunda salya akıtmaya başlamıştır. Bu olaydan sonra Pavlov çalışmalarını bu yöne doğru geliştirmiştir.

Pavlov'un köpekler üzerinde yaptığı klasik koşullanma deneyleri ünlüdür. Köpeğe ilk olarak birkaç kez zil çalınır. Fakat köpek tepki vermez. Sonradan et verilir. Köpeğin salyaları akar. Sonra et ile birlikte zil çalınır. Daha sonra et verilmediği halde zil çalındığında köpeğin ağzının suyunun aktığı görülür. Şartlı ya da şartlandırılmış refleks denen olay da budur. Pavlov, bu davranışın, psikolojik etkinlikle özdeş olan yüksek düzeyde sinir etkinliğinin belirtilerinden biri olduğunu öne sürer ve psikoloji alanında geçerli tek yaklaşımın deneysel yöntem olduğunu vurgular.

Pavlov, bu alandaki çalışmalarından ötürü 1904 yılında Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'nü kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder