Moskova

Moskova

14 Eylül 2010 Salı

Lev Yaşin

Mahalle arasında top koşturan her çocuğun büyüyünce benzemeyi hayallediği futbolcular vardır. Seninki neydi diye soracak olursanız, düşünmeden Brezilyalı Garrincha derim.Onun gibi rakiplerimi bir sağa, bir sola yatırıp, zarif çalımlarla ekarte etmeyi hep hayallemişimdir. Böbürlenmek gibi olmasın ama, deneyip de yapmamış değilimdir hani…

Ama her zaman ortada oynamak nasip olmuyor. Kaleye geçmeye gönüllü bir başka arkadaşın yoksa, sırayla da olsa kaleye geçmek gerekiyor. İşte o zaman da Rusların efsane kalecisi Yaşin gibi şahane kurtarışlar yapmak isterdim.

Yaşin, Türkiye'de belli bir yaşın üstündeki bütün futbolseverlerin tanıdığı, sevdiği efsane bir kalecidir.

Milli takımın ve Aslan Cimbom'un büyük kaptanı, unutulmaz kaleci Turgay Şeren'in matrak bir anısı var Yaşin'le ilgili. Turgay'ın jubilesine gelir ve onun evinde kalır.

Şeren, “Yaşin, bizim evdeyken birden pantolununu indirdi. Altında maçtaki şortu duruyordu. Yokluktan dert yandı. Ona 6 tane iç donu alarak hediye ettim” diye bu renkli anısını paylaşıyor.

Eee, futbolun o zamanlar şimdiki gibi bir ekonomisi yok; futbolcular milyonlarca dolar kazanmıyor. Ve belki de daha sportmence...





Lev İvanoviç Yaşin (Лев Ивaнович Я́шин) (d. 22 Ekim 1929 - ö. 20 Mart 1990), Sovyetler Birliği Millî Futbol Takımı'nın çok ünlü bir kalecisiydi. Belki onlarca maçını anlatmış Halit Kıvanç'a sorsanız size iki saat ballandıra ballandıra anlatır.

Çok atletik bir vücuda ve müthiş reflekslere sahip olduğu için çok güzel kurtarışlar yapardı. Onun koruduğu kaleler de kale gibiydi yani…Topun filelere değdiği pek olmazdı; kale ağlarının arasında örümcek ağları da olurdu neredeyse.

189 cm boyunda, güçlü kuvvetli bir kaleciydi. IFFHS tarafından 20. yüzyılın en iyi kalecisi seçilmiştir.

Lev Yaşin,1950'lerde dünyadaki kalecilik anlayışını değiştirir. O güne kadar kale çizgisini terk etmeyen, ceza alanı dışına pek çıkmayan bir kaleci tipi yaygındı. Ancak, Yaşin, bu anlayışı değiştirdi. Ceza alanına atılan topları tutmak için kalesini terk etmekten çekinmiyordu. Ayrıca çok iyi yer tutuyordu. 

SSCB Milli Futbol Takımı'yla Avrupa şampiyonu ve dünya dördüncüsü unvanlarını kazanan Yaşin, 1949'da girdiği SSCB İçişleri Bakanlığı'nın takımı olan Dinamo Moskova'daki ilk yıllarında bakanlıkla sorunlar yaşadı, ama takımdan hiç ayrılmadı. 1989'da kanserden öldü.

Yaşin, Moskova'da endüstri işçisi bir ailenin oğlu olarak 1929 yılında dünyaya geldi. 20 yaşına kadar II. Dünya Savaşı sırasında metal atölyelerinde çırak olarak çalıştı.

Başarılı file bekçisi, kariyerine Dinamo Moskova kulübünde başladı ve 1949 ile 1971 yılları arasında bu kulüpte top koşturdu. Bu kulüple 5 tane Sovyet Ligi Şampiyonluğu'nu ve 3 tane Sovyet Kupası kazandı. Ayrıca 1953 yılında Sovyet Buz Hokeyi Şampiyonası'nı kazandı. Bu şampiyonada yine kaleci olarak görev yaptı ve kendi takımının buz hokeyi takımında oynadı. Yaşin'in takım arkadaşı, rakibi ve akıl hocası; Sovyetler Birliği Millî Futbol Takımı'nın o zamanlar kalesini koruyan 'Tiger' Khomich'ti. Khomich, Dinamo Moskova'nın Britanya turu sırasında meşhur olmuştu.

1954 yılında Lev Yaşin, ilk kez Sovyetler Birliği Millî Futbol Takımı'na çağrıldı. Sovyetler Birliği Millî Futbol Takımı'na son kez çağırıldığında, 78 kere milli olmuş, 1956 Yaz Olimpiyatları ve 1960 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı kazanmıştı. Sovyetler Birliği Millî Futbol Takımı ile 1958, 1962 ve 1966 FIFA Dünya Kupaları'nda da oynadı. Yaşin Dünya Kupaları'nda oynadığı 13 maçın 4'ünde gol yemedi. 1971 yılında Moskova'da son maçını Dinamo Moskova ile Dünya Karması'na karşı oynadı.

Yaşin en iyi performanslarından birini 1963 Dünya Karması formasıyla İngiltere Milli Futbol Takımı karşısında sergiledi. Wembley onun inanılmaz kurtarışlarına tanıklık etti. Tüm dünyada "Kara Örümcek" olarak tanındı. Kendine özgü siyah giyimiyle ve herşeyi kurtardığı için sekiz kollu olarak nitelendirilmesinden dolayı bu lakap takılmıştır. Ama onun taraftarları için o hep "Kara Panter" olmuştur. Genellikle bordo renkli bir kasket ile maçlara çıkardı.

Lev Yaşin, Avrupa'da Yılın Futbolcusu ödülünü kazanabilen tek kalecidir ve bu ödülü 1963 yılında kazanmıştır. Ayrıca kariyerinde toplam 150 penaltı kurtarmıştır ki bu sayı, Dünya tarihinde bir rekordur. Sırrı sorulduğunda ise, numarasının sakinleşmek için bir sigara içmek , sonra da kaslarını ayarlamak için kuvvetli bir içki içmek olduğunu söylerdi.

İnsanlığa ve ülkesine yaptığı katkılardan ötürü kendisine 1967 yılında Lenin Nişanı verilmiştir. Bu nişan Sovyetler Birliği'nin en büyük ikinci nişanıdır. FIFA'nın onun adına düzenlediği bir maçta Moskova'daki Lujniki Stadı'na 100.000 kişi gelmiştir. Bu 100.000 kişinin arasında Pele, Eusebio ve Franz Beckenbauer de vardı. Bir süreliğine Finladiya amatör lig takımlarını ve yıldız takımları çalıştırmıştır. Yaşin'in onuruna Dinamo Stadı'nda dikili bir heykel vardır. 2000 yılında FIFA Yaşin'i 20.Yüzyıl Dünya Takımı Kadrosu'na takımına eklemiş ve onu yüzyılın en iyi kalecisi seçmiştir.

Lev Yaşin 1990 yılında öldü. Ölüm sebebi ise bir diz sakatlığı sonrası bir bacağının kesilmesiydi.

İyi bir kaleci ve iyi bir spor adamıydı. FIFA, gelenek olarak Dünya Kupası'nda oynayan en iyi kaleciye Yaşin Ödülü veriyor.

Lev Yaşin’in yaşamından rakamlarsa şöyle:
•Kariyerinde toplam 812 maç
•Dinamo Moskova formasıyla 326 maç
•Sovyetler Birliği Millî Futbol Takımı formasıyla 78 maç
•FIFA Dünya Kupaları'nda 13 maç
•150'den fazla penaltı kurtarışı

Ödülleri :

SSCB’de:
•Sovyetler Birliği Buz Hokeyi Şampiyonası'nda 1 altın madalya
•Sovyetler Birliği Futbol Şampiyonası'nda 5 altın, 5 gümüş, 1 bronz madalya
•3 kez Sovyet Kupası şampiyonu

Uluslararası :
•Olimpiyatlarda 1 altın madalya
•Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 1 altın madalya
•Avrupa Futbol Şampiyonası'nda 1 gümüş madalya

Diğer başarıları :
*2 FIFA Yılın Oyuncusu Ödülü (1963 ve 1968)
•Avrupa'da Yılın Futbolcusu "Altın Top" Ödülü (1963)
•FIFA Dünya Kupası 4.lük (1966)
•3 kez Sovyetler Birliği'nin En İyi Kalecisi Ödülü (1960,1963,1966)
•Dinamo Moskova ile 22 sezon (1950-1970)
•Lenin Madalyası (1967)
•Olimpiyat Madalyası (1986)
•FIFA Özel Ödülü (1988)
•Sosyalist Çalışkanlık Kahramanı Madalyası ve bu madalya ile birlikte verilen Lenin Nişanı (1989)
•FIFA'nın seçtiği 20.Yüzyıl Dünya Takımı Kadrosu'nda kaleci (2000)
•UEFA'nın 50. yılında Rusya Futbol Federasyonu'nun seçtiği son 50 yılın en iyi Rus futbolcusu ödülü (Kasım 2003)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder