Moskova

Moskova

2 Eylül 2010 Perşembe

Rus tarzı çay semaverle içilir

Yaşar Niyazbayev, Moskova, Cihan

Rusların eski zamanlarda dost olarak gördükleri semaver sofralarda en güzel yeri korumaya devam ediyor. Modern Rusya'da halen bazı evlerde bu gelenek sürdürülüyor. Rusça "kendi kendini pişiren" anlamına gelen Semaver'de eski dönemlerde çay için su kaynatılıyordu.

Güzel bir çay ziyafeti için önce kuyudan su çekilir, hazırlanan özel odun parçacıkları semaverin üzerine doldurulur, taze çam kozalakları ve duman kokusunda kaynayan su iyi bir çay keyfi için ilk şart. İkinci sırada da demliğin buhar üzerinde beklemesi sırasında kurumuş çay yapraklarının haşlanması gerekiyor. Sonrasında da kaynayan su çayla buluşturuluyor. Tavşan kanı rengi bulması için de yaklaşık 10 dakika demlenmesi gerekiyor.

Semaver ile yapılan çayın elektrikli çaydanlıklarla yapılan çaydan çok daha güzel olduğunu belirten semaver-sever Konstantin Ziskin, “Bu çay duman, taze odun ve çam kozalakları kokularını içeriyor” yorumunda bulundu.

Konstantin, “Eski zamanlarda bu şekilde çayı zengin tüccarlar içerdi. Çayın içilmesi için sadece fincan değil, özel yapıda tabak da kullanılırdı. Tüccarlar genellikle çay tabağını üç parmağıyla tutarak içerdi. Böyle alışkanlıkları vardı” dedi.

Ruslar semaverleri çok sever. Su kaynatmaya yarayan aygıttan çok daha öte olan semaver eve arkadaşları davet etmenin, aile ile birlikte olmanın simgesi halinde. O kadar ki tek kişinin çay içmesine müsade eden küçük semaverlere 'bencil' lakabı takılmıştı. Çünkü çay zamanı sosyal bir gelenektir.

2 bin dolara satılan semaver var

İlk Rus semaveri 18 yüzyılda yapıldı, ve kısa zaman içinde semavere alışan halk onsuz yaşamayı hayal bile edemez hale geldi.

Valeri Şahray eski semaverleri yeni hayata kavuşturuyor. Atölyesinde semaverleri tamir eden Şahray ayrıca eski semaver kolleksiyonuna sahip. Tamamen restore edilen ve eski güzelliğine kavuşturulan semaveri Şahray, 2 bin dolara kadar fiyatla satıyor. Ancak Şahray için semaver tamiratı bir işten daha öte.

Semaverlerin insanlar gibi hikayeleri var

Her semaverin kendi hikayesine sahip olduğunu belirten Şahray, “Bu hikayeler sadece semaveri yüzıllar önce kimin kullandığını değil, ayrca onu yapanın hikayesini de anlatır. Semaverler insan gibi. Hepsi çok farklı” diye konuştu.

Belki bu nedenle semaverler hediyelik eşya mağazalarının en kalıcı eşyası haline geldi. Eskiden Rus evi semaversiz düşünmek mümkün değildi. Fakat malesef günümüzün Rusya'sında az evde semaver bulunabiliyor.

ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Rusya'ya resmi ziyareti sırasında Rusya Başkbakanı Vladimir Putin birlikte semaverde hazırlanan çay içmeleri hala akıllarda.

Kaynak :http://www.haberrus.com/kultur-sanat/3578-Rus-tarzi--cay-semaverle-icilir.html


Semaver sözcüğünün kökeni

Semaver, Rusçasıyla “samovar” (самовар), Rus dilinde “sama” ve “varit” kelimelerinin birleşmesinden, yani “kendi kendine kaynamak”tan geliyor. Wikipedia, “Anayurdu Rusya ve özellikle Rus evlerinin çoğunda nostaljik olarak yer alır” diyor.

Semaver bizim kültürümüzde, tasavvufta da önemli bir kavram. Bazı kaynaklar bu konuyu şöyle açıklıyor:

“Semaver dertlilere şifa dağıtan manevi çeşmeyi sembolize eder...Hatta bu meclislerde semaverin adı küçük derviştir... Dervişin bağrı zikirle kor gibi yanar...Damlayan sular gözyaşıdır...Semaverin fokurdaması gönlün kaynamasıdır...Semaver için ilahiler söylenir ,şiirler yazılır,o kaynarken sohbetler yapılır..”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder