Moskova

Moskova

17 Aralık 2017 Pazar

Rusya'da iş yapanlara altın öğütler




Lafı dolaştırmadan söylemek gerekirse Ruslar "disiplinleriyle ünlü bir halk" sayılmaz. Genel kanıya göre, "Bugünün işini yarına bırak", Rusların da yürekten benimsediği bir ilke. Hatta, "Türk bürokrasisi 'Bugün git, yarın gel' der, Rusya'da bürokrasi 'Bugün git, dün gel' mantıksızlığına teslim" diye espriler bile yapılır.... Peki, Ruslar zaman baskısı ve deadline (bire bir çeviriyle 'ölü çizgi', Türkçeleştirmeyi denersek 'son teslim tarihi')  ile nasıl başa çıkıyor, işleri nasıl yetiştiriyor? Rus vatandaşları ile çalışan yabancı işverenler bu duruma nasıl yaklaşmalı?

Yaygın kanının aksine, Rusyalıların kendini adayarak disiplinle çalıştıkları pek çok iş kolu mevcut. Örneğin savunma ve güvenlik. Kolluk gücünde ya da nükleer sanayide çalışan Ruslar için "iş bitirme tarihlerine" sıkı sıkıya uymak dışında bir seçenek söz konusu bile değil.

Teslim tarihlerinin en çok problem yarattığı sektörler gazetecilik, bilişim ve tasarım. Bu gibi yaratıcılık gerektiren sektörlerde çalışan Rusyalılar işlerini son dakikaya bırakma eğiliminde olabiliyor.

Bununla birlikte, bazı Rus bilim insanları işini son ana bırakma davranışının bazen yaratıcılığı tetikleyebildiğini ve erken bitirilen bir işten daha iyi sonuçların elde edilebilmesinin önünü açtığını söylüyor.

Rusların teslim tarihlerine uymama davranışını, teslim tarihi kavramının çalışma hayatında nispeten yeni oluşuna bağlayanlar da var.

Diğer yandan, "deadline"a uymayan çalışan ve şirketlerin ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalmaması bu davranış biçimini pekiştiren bir etkide bulunuyor. Rus KOBİ'lerin çatı kuruluşu Opora Rossii'nin başkan yardımcısı Pavel Sigal teslim tarihine uymamanın Avrupa'da ceza konusu olduğu hatırlatıyor.

Peki, manzara böyleyken işverenler Rusyalı çalışanları nasıl motive edebilir. İşte "uzmanlardan" birkaç ipucu:

- Teslim tarihini olması gerekenden öne çekmek. Böylece işlerin ters gitmesi durumunda ekstra zaman elde edilebilir!

- Zaman çizelgesini çalışanlarla birlikte belirlemek. Teslim tarihinin birlikte belirenmesi durumunda çalışanların şikayet edecek daha az şeyi olacaktır.

- Teslim tarihinin neden önemli olduğunu ve buna uyulmadığı takdirde doğabilecek olumsuz sonuçları çalışanlarla da paylaşmak. Çalışanları tehdit etmeyin. Ama teslimin gecikmesi durumunda şirketin ve çalışanların bundan nasıl etkileneceğini anlatın.


- Günlük ilerleyişi takip için bilgisayar programlarından yararlanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder