Kaynak:
https://tr.sputniknews.com/
Yılbaşı,
Rusya'da halkın çoğunluğunun en sevdiği ve genellikle ailelerin zengin bir
sofranın etrafında toplanarak kutlamayı tercih ettiği bir bayram. Sputnik,
yılbaşı geceleri Rusya'daki sofraları süsleyen geleneksel yemeklerden bir seçki
hazırladı.
Olivye salatası
Olivye salatası yılbaşı sofralarında baş köşede yer alıyor.
Hatta Ruslar arasında 'Sofrada olivye varsa, yılbaşı gelmiş demektir' gibi bir
anlayış da mevcut. Bazen olivye salatası yılbaşı sofraları için o kadar çok
hazırlanıyor ki, haftanın geri kalanında da tüketilmeye devam ediyor.
Türkiye'de de bu salata Rus salatası olarak biliniyor.
Ancak bu salata aslında Fransız kökenli bir salata. Olivye salatasını 19.
yüzyılda Moskova'daki bir Fransız restoranının aşçısı olan Lucien Olivier
bulmuş. Lucien Olivier'ın spesyali olan bu salatada yumurta ve patatesin yanı
sıra kar tavuğu eti, dana dili, karides, siyah havyar, kapari, kornişon turşu,
trüf mantarı ve fındık tavuğu eti bulunuyordu. Ancak yıllar geçtikçe salata her
ev için yapılabilir bir hâl aldı.
'Moskova' restoranının 20. yüzyılın 20'li yıllarından beri
uyguladığı günümüz olivye salatası tarifi de şöyle:
1. 6 adet patates
2. 2 baş soğan
3. 3 adet orta boy havuç
4. 2 adet salatalık turşusu
5. 1 adet elma
6. 200 gram haşlanmış tavuk eti
7. 1 bardak konserve bezelye
8. 3 adet haşlanmış yumurta
9. Yarım bardak mayonez
İsteğe göre tuz ve biber
Patates ve havucu haşlayıp kabuklarını soyun. Tüm malzemeleri küçük parçalar halinde doğrayın, karıştırın ve mayonezi ekleyin. Süsleme için maydanoz ve elma dilimi kullanın.
2. 2 baş soğan
3. 3 adet orta boy havuç
4. 2 adet salatalık turşusu
5. 1 adet elma
6. 200 gram haşlanmış tavuk eti
7. 1 bardak konserve bezelye
8. 3 adet haşlanmış yumurta
9. Yarım bardak mayonez
İsteğe göre tuz ve biber
Patates ve havucu haşlayıp kabuklarını soyun. Tüm malzemeleri küçük parçalar halinde doğrayın, karıştırın ve mayonezi ekleyin. Süsleme için maydanoz ve elma dilimi kullanın.
Pancar
örtülü ringa balığı
'Selyödka pod şuboy' (pancar örtülü ringa balığı) yılbaşı
sofralarının en ünlü salatalarından. Efsaneye göre, bu salata Moskova'da ünlü
bir lokanta ve restoran zinciri sahibi olan tüccar Anastas Bogomilov tarafından
yaratılmış. Devrim zamanlarında Bogomilov'un mekânlarına gelen müşteriler
sıklıkla sarhoş oluyor, ülkenin geleceği hakkında tartışmaya başlıyor ve
sonunda da tabi ki kavga ediyorlardı. Bu noktada devreye giren Bogomilov'un
aklına hem doyurucu bir meze hem de halkın birliğinin bir sembolü olacak bir
'halk salatası' yaratma fikri geldi.
Salatanın ana malzemesi de elbette proleterlerin en sevdiği
lezzet olan tuzlanmış ringa balığı oldu. Anastas Bogomilov, balığa köylülerin
soğanını, ülkenin başlıca tarım ürünlerinden patates ve haşlanmış havucu
ekleyip üzerini de proleterlerin kankırmızı renkli bayrağını sembolize eden
haşlanmış kırmızı pancarla kapladı. Sovyet yönetiminin düşmanlarını da
unutmamak için salatadaki tüm malzemeler Fransız mayoneziyle cömertçe
tatlandırıldı.
Et
suyu peltesi
Et
suyu peltesi (holodets) Rusya'nın kuzey bölgelerinde yaşayan
yerli halkların binlerce yıl önce haşladıkları et ve kemiklerden geriye kalan
suyun soğukta donmasını fark etmesiyle ortaya çıktı.
Et ve kemiklerde yer alan maddeler soğukta jöle ya da pelte
denilebilecek kıvamda bir şeye dönüşüyor. Genel olarak Rus peltesi de inek
kellesi, beyin ve paçalardan yapılıyor. Diğer bir deyişle, ineğin en çok
jelatin içeren vücut parçaları kullanılıyor ve yabanturpu ezmesi veya hardalla
servis ediliyor.
Balık
suyu peltesi de aynı mantıkla hazırlanıyor, ancak isminden
de anlaşılacağı gibi inek eti değil, balık kullanılıyor. Jelatin eklemeye gerek
kalmaması için çuka balığı ya da uzun levrek gibi yağlı balıkların kullanılması
tercih edilen bu yemek yabanturpu ezmesi ve zeytinle servis ediliyor.
Turşu
ve mantardan mezeler
Turşu, Türkiye'de sevildiği gibi Rusya'daki buzdolaplarında
da her zaman
bulunan bir yiyecek.
bulunan bir yiyecek.
En yaygın olarak tüketilenlerse lahana, salatalık, domates
ve elma turşusu. Tuzlama ve turşu kurma yöntemi eski çağlardan beri Rusya'da
sebze ve mantarları saklamak için kullanılan bir yöntem.
Havyar
Kırmızı hayvar yılbaşının olduğu gibi Rusya'nın da sembolü.
Kırmızı havyar Rusya'da Maslenitsa bayramında kreple yeniyor, yılbaşında da
şampanyanın yanında ikram ediliyor.
Pahalı ve seçkin bir yiyecek olarak görülen havyar,
yalnızca şölen sofralarında tüketiliyor ya da değerli misafirlere ikram
ediliyor. Ayrıca hem lezzetli, hem de bayram sofralarında yer alan diğer
yiyeceklerden farklı olarak, faydalı bir şey. Havyar sofralarda çoğunlukla
ekmeğe sürülmüş tereyağının üzerinde servis ediliyor.
Kırmızı
veya beyaz etle yapılan ana yemekler
Yılbaşı sofralarındaki ana yemekler çoğunlukla fırınlanmış
yemekler oluyor. Rusya'daki yılbaşı sofralarının en yaygın ana yemekleri de
fırında ördek, tavuk, elmalı kaz, mayonez ve peynir yatağında domuz pirzola
(Fransız usülü et olarak da biliniyor), balık veya balık dolması.
Turta
ve börekler
Turtaların yılbaşı sofralarında her zaman özel bir yeri
var. Zira hiçbir yabancı etkiye maruz kalmadan çok eski zamanlardan beri
korunan lezzetlerden biri. Turtadan kastedilen ise yalnızca tatlılar değil,
herhangi bir içle doldurulmuş hamur işi.
Rusya'da görünüşü, içi ve tadına göre çok sayıda turta
yapılıyor. Yılbaşı için etli, balıklı, yumurtalı, lor peynirli, mantarlı,
lapalı, turplu, lahanalı, soğanlı ve patatesli turtalar gibi, tatlı turtalar da
yapılıyor. İç için de elma, yabanmersini, ahududu, maviyemiş, frenk üzümü,
kekreyemiş, vişne, erik gibi meyve ve yemişler kullanılıyor.
Şampanya
Bir başka Rus yılbaşı geleneği de 31 Aralık'ta televizyonda
Kremlin'in saatlerinin gece yarısını vurduğu anlar yayınlanırken şampanya içmek
ve dilek tutmak. Dileklerinse saatlerin 12. vuruşundan önce tutulması
gerekiyor, aksi takdirde gerçekleşmeyeceğine inanılıyor. Bu arada şampanya da
tam da kutlamalara özgü bir şekilde patlatılıyor.
Mandalina
Rusya'da yılbaşı demek, mandalina kokusu duymak demek.
Bunun nedeni de mandalinaların ülkede bir zamanlar yılbaşı sofralarında olan
tek meyve oluşu. Geçmişte tüm yokluklara rağmen her Sovyet ailesi, yılbaşında
masasında mandalina bulundurmaya çalışıyordu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder