Moskova

Moskova

17 Aralık 2017 Pazar

Rus Kozaklar: Türk kanı taşıyoruz....Arşiv



FUAD SAFAROV



Rusya’nın güneyinde yaşayan ve kahramanlıkları ile ünlü Don Kozaklarının Türklerle akraba oldukları iddia edildi.

Daha önce Moskovski Komsomolets gazetesine konuşan Rus ve Sovyet sinema ve tiyatro duayenlerinden Mihail Derjavin’e göre, kemer burunlu Kozakların soyu genelde Rus-Türk evliliklerine dayanıyor.

Derjavin, eski Sovyet Mareşalı Semyon Budyonnıy ile yaşadığı anıları paylaşarak, “Kendisiyle tanıştığım zaman Budyonnıy SSCB Savunma Bakan Yardımcısı idi. Üç kere Sovyet kahramanı madalyasını almış bir insandı” dedi.

Don Kozakların özelliklerine de değinen Rus sanatçı, “Çok iyi hatırlıyorum, yönetmen “Durgun Don” filmi çevrilirken, yönetmen Sergey Gerasimov, Melihov rolü için Pyotr Glebov’u davet etmişti. Çünkü kemerli burnu olan birileri gerekiyordu. Gerçekten de genelde Don Kozakların burnu öyle. Budyonnıy’ın da burnu öyle idi. O ise bunun nedenini bana şöyle anlatmıştı: “Bizim dedelerimiz Türkiye’den kız kaçırıyordu. Türk kızları mükemmel yemek yapıyordu, zarif ve güzel idiler, fakat Rusça iyi konuşamıyorlardı. Genelde suskundular.”

Rus basınına da göre Grigori Melehov'u oynayan Pyotr Glebov’un burnunun, eserdeki Türk ninesi Kozak Melehov’un kemerli burnuna benzemesi gerekiyordu. Rus Karavan dergisine konuşan sanatçının kızı Olga Glebova, “Türk burnu için stüdyoya bir usta çağrıldı. Sıcak havalara dayanamadığı için usta ikinci bir kalıp hazırlamış. Babam da bu 'Türk burnu'nu gözü gibi koruyup, küçük bir kutunun içinde saklıyordu” dedi.

Bu arada eserin odak noktası Şolohov’un da doğum yeri olan bir Kazak köyü ve ana kahraman da bu köyün sakini Melehov’dur. Dedesi Rus-Türk savaşında kaçırdığı bir Türk kadınla evlenmiş ve bundan dolayı Grigori’ye de Türk kanı karışmıştı.


2008 yılında Rusya’da gerçek tarihi olaylar üzerine yapılan Admiral filminde de kahramanlardan Anna Timireva, “Ninem Türk idi, Kozak’la evlenmişti” deyince Admiral Aleksandr Kolçak da “Gerçi benim dedelerim de Türk” ifadesini kullanmıştı. Bunun üzerine Timireva da, “O zaman Türklerin şerefine!” diyerek kadeh kaldırmıştı. Kolçak’ın 18. yüzyılda yaşamış İlyas Paşa’nın soyundan geldiği belirtiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder