Moskova

Moskova

17 Aralık 2017 Pazar

Kaçırılmayacak 5 yeni Rus filmi




"Sovyet sinemasının devri kapandığından beri Rus sineması eski kalibrede filmler üretmiyor" eleştirilerinin, özellikle son birkaç yıldır pabucu dama atılıyor. Andrey Zvyagintsev başta olmak üzere "yeni nesil" yönetmenler, beyaz perdede ses getiren filmlere imza atıyor. Üretken Rus sinemacıları 2017'yi de boş geçmedi ve birbirinden güzel filmlere imza attı. İşte sinema eleştirmenlerine göre, bunlardan muhakkak görülmesi gereken 5'i:

1. Sevgisiz (Nelyubof) - Yönetmen Andrey Zvyagintsev. Rusya'nın son dönemde ülke dışında en merakla izlenen sinemacısı Andrey Zvyagintsev'in son filmi Nelyubof 2018'in yabancı dilde en iyi film dalında Oscar adayları arasında.

2. Aritmi (Aritmiya) - Yönetmen Boris Hlebnikov. Cannes, Kinotavr ve Karlovy Vary gibi önde gelen festivallerden ödülle dönen film Yaroslavl kentinde yaşayan doktor çiftin karmaşık ilişkisine odaklanıyor. Film üzerinden Rusya'nın sağlık sistemine bakış atmak mümkün.

3. Cennet (Ray) - Ünlü Rus sinemacı Andrey Konçalovski'nin filmi Ray bu yıl Venedik Film Festivali'nde Gümüş Aslan ödülüne layık görüldü. Film Ekim Devrimi'nden kaçıp Fransa'ya iltica eden, İkinci Dünya Savaşı yıllarında da Nazilere karşı direnişe katılan Rus prensesi Vera Obolenskaya'nın hayatını ekrana taşıyor.

4. Sıkışıklık (Tesnota) - Yönetmen Kantemir Balagov. Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinden gelen genç yönetmenin filmi bu yılın sansasyonları arasında. Film Cannes'da sinema eleştirmenleri ödülüne layık görüldü. "Tesntao", 1998 Çeçen Savaşı sırasında Nalçik'in Yahudi mahallesine odaklanıyor.


5. Son Bahadır (Posledniy Bogatır) - Yönetmen Dmitri Dyaçenko. Rus masallarından esinlenerek hazırlanmış bir Disney prodüksiyonu. Son Bahadır Rusya sinema tarihinin en çok izlenen filmi olma rekorunu elinde bulunduruyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder