Moskova

Moskova

28 Mart 2016 Pazartesi

Rus dili hakkında 12 ilginç bilgi


Kaynak: http://www.matruska.ru/ 

1. Rusça’da Ф “f” harfi ile başlayan kelimeler genelde başka dillerden geçmiş kelimelerdir. Puşkin “Сказке о царе Салтане” isimli eserinde sadece bir yerde ф ile başlayan bir kelime “флот” (donanma) kullandığı için çokça övünmüştür.

2. Rus dilinde “Й” ile başlayan sadece 74 kelime vardır. Herkesin ilk aklına gelenler ise йод (iyot), йога (yoga), Йошкар-ола (Yoşkar-Ola) dır.

3. Çok nadir de olsa “Ы” ile başlayan kelimeler genelde nehir ve şehir isimlerinde kullanılmış. “Ыгыатта, Ыллымах, Ынахсыт, Ыныкчанский, Ытык-кюёль” gibi.

4. “Е” harfinin üç defa tekrarlanması ile oluşan “длинношеее” (uzun boyunlu) kelimesi Rus dilinde tektir.

5. “Вынуть” çıkarmak fiili köküne ayrılmayan tek kelimedir.

6. Rusça’da tek heceli sıfat kötü kalpli manasına gelen “Злой” dur.

7. “Бык” öküz ve “Пчела” arı aynı kökten oluşan kelimelerdir.

8. 16. yüzyıla kadar Ruslar yakışıksız sözleri “abes fiiller” olarak adlandırıyorlardı.

9. “Рентгеноэлектрокардиографического” kelimesi 1993 yılında Rusça’nın en uzun kelimesi olarak Guinness rekorlar kitabına girmiştir.

10. Rusça’da bazı fiillerin tamamlanmış fiilleri yoktur veya çekimlenirken eksik çekimlenir.. “Победить” yenmek fiili buna en iyi örnektir. Он победит, ты победишь, я… победю? побежу? побежду? Soru işareti olan yanlış formların yerine filologlar «я одержу победу» veya «стану победителем» yani kazanacağım anlamına gelen sözleri kullanmayı önermektedirler.

11. Dikkati dağınık, Rusça bilmeyen bir İngiliz’in yanında “Я люблю вас” (ya lyublyu vas) yani seni seviyorum dediğinizde onu muhtemelen «yellow-blue bus» olarak algılayacaktır.

12. 6 tane sessiz harfin ard arda gelerek oluştuğu ‘korkmak, korkmaya başlamak’ fiilinin geçmiş zamandaki hali “взбзднул” yine Rusça’nın enleri arasındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder