Moskova

Moskova

28 Mart 2016 Pazartesi

Bir Rus simgesi: Valenki


Kaynak: http://www.matruska.ru/ 

Kimileri “1500 yıldır bu coğrafyada valenki var ve hep olacak” diyor…

Soğuğa dayanıklı “ulta izolasyonlu” botlar üretilse bile Rusya’da hala onun pabucunu tamamen dama atamıyor… “Valenki”, yani keçeye dönüştürülen saf koyun yününden yapılan geleneksel çizmeler, eksi 40 dereceyi bulan soğuğa direniyor, satışlar düşse bile “modern dizayn”larla Avrupa’da bile satışa çıkıyor.

Arkitera.Com’da derlenen bilgilere göre, hiçbir dikiş, boya ve yapıştırıcı malzeme kullanılmadan yüzde 100 saf yünden hazırlanan ‘valenki’ler, hala tercih ediliyor.

Üretim teknolojileri değişmesine rağmen, tarihi özelliklerini koruyan çizmeler, koyun, deve, at, köpek ve diğer yünlü hayvanların tüylerinin kullanılmasıyla hazırlanıyor.
Tarihte bilinen en eski ‘valenki’lerin, milattan önce dördüncü yüzyılda Altay bölgesinde üretildiği düşünülüyor.

Tibet, Kafkas, Pamir ve Karpat dağlarının sakinleri tarafından da kullanılan ‘valenki’lerin seri üretimi ise 18’inci yüzyılın ilk yarısında Nijniy Novgorod bölgesindeki Semyonovskaya köyünde başladı.

Kimyasal madde yok

Hayvan tüylerinin mekanik baskı sonucu doğal olarak birbirine yapışması özelliği temel alınarak hazırlanan ‘valenki’lerin üretiminde hiçbir kimyasal madde kullanılmıyor.
Sibirya çöllerindeki aşırı soğuk hava şartlarında tercih edilen ‘valenki’ler, İkinci Dünya Savaşı döneminde de Sovyet askerlerinin kullandığı en önemli ayakkabılar.

Tedavi edici özellik

Müze Müdürü Galina Aleksandrovna Volkova, ‘valenki’lerin 200 yıllık tarihe sahip olmasına rağmen, günümüzde de yaygın bir şekilde kullanıldığını söyledi.

‘Valenki’lerin özellikle balıkçılar, avcılar, ülkenin Uzakdoğu bölgelerinin ormanlarında çalışanlar, askerler tarafından tercih edildiğini söyleyen Volkova, ”valenkiler, sadece ayakları sıcak tutma özelliğinden dolayı değil, aynı zamanda rahatsız ayakları tedavi edebilme özelliğinden dolayı da popüler oldu” dedi.


Rus uzmanlar, Deli Petro ve İkinci Yekatrina gibi çarların ‘valenki’leri bel ağrılarını tedavi için kullandıkları tarihçiler tarafından kanıtlanırken, çocukların üç yaşına kadar ‘valenki’ kullanması halinde takdirde bağışıklık sisteminin çok güçlendiğini belirtiyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder