Moskova

Moskova

2 Şubat 2014 Pazar

Turistler için tasarlanan ‘‘Moskova’yı öğren’’ portalı hizmete girdi. . .

Turistler için tasarlanan ‘‘Moskova’yı öğren’’ portalı hizmete girdi

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/
Turistik navigasyon projesi ‘‘Moskova’yı öğren’’ Rusya’nın başkentinde hizmete girdi.

İnternet üzerinde um.mos.ru adresinde hizmet veren portalı kullanmak suretiyle şehrin ilginç ve sıradışı mekanları hakkında detaylı bilgi almak mümkün.

Kentte bulunan 800 mimari eser, şehirde yaşamış olan 100’e yakın ünlü kişinin biyografileri ve 30 adet özel turistik rota site ziyaretçilerinin kullanımına sunulmuş durumda. Turistler kadar Moskovalıların da ilgi gösterdiği portala, vikipedia prensibi ile dileyen kullanıcılar tarafından eklemeler yapılabilecek.
Artık her turist, akıllı telefonunu veya tablet bilgisayarını kullanmak suretiyle herhangi bir rehberin yardımına ihtiyaç duymadan sadece Kremlin, Kızıl Meydan ve Novodeviçi Manastırı gibi klasik turların yanı sıra, rastgele seçilen turistik rotalarda da özgürce hareket edebilecek. Portal yardımı ile kentte bulunan turistik kulvarlar üzerinde yer alan tarihi mekanlar ve kiliseler hakkında detaylı bilgi de alınabilecek. ‘‘Moskova’yı öğren’’ projesinin fikir babası ve yöneticisi olan Sergey Şakrıl, Rusya’nın Sesi Radyosu’na verdiği demeçte, yukarıda bahsi geçen hizmetlerden yararlanmak isteyenlerin yapması gereken tek şeyin um.mos.ru adresine girip burada yer alan mobil uygulamayı indirmek olduğunu ifade ediyor:
‘‘Moskova’yı öğren adını verdiğimiz portal müzeler, ilginç mekanlar ve önemli tarihi kişiler gibi şehrin kültürel mirası içerisinde yer alan konular hakkında bilgi kaynağı olarak hizmet vermesi maksadı ile tasarlanmıştır. Portalın sağladığı hizmetler ile kentte bulunan turistik rotaları çeşitlendirip, farkı temalara bölmek suretiyle bunların sayısını arttırdık. Her kategoride birbirinden farklı pek çok filtre bulunmakta. Mesela herhangi bir turist ya da kent sakini için belirli bir tarihi dönem ya da kişi öncelik taşıyorsa, bu turist ya da kent sakini söz konusu hususa ait tüm bilgilere sahip olabiliyor. Eğer çocuklu genç bir aile kentte dolaşmaya karar verirse, o takdirde Eğitim Merkezi tarafından bize sağlanmış olan çocuklar için özel turistik rota da tercih edilebilir’’.
Mobil cihazlarla söz konusu internet sitesine girmenin ve buradaki bilgilerden faydalanmanın bir başka yolu da Moskova’daki kültürün, tarihin ve olağanüstü mimarinin birer örneği olan 500’den fazla binaya yerleştirilmiş olan QR kodları. Mobil cihazın kamerasının üzerine tutulduğu QR kodlarını cihazda bulunan özel program tanımlıyor ve bu sayede gerekli olan bilgiye anında erişilebiliyor. Sergey Şakrıl, kentteki ünlü evlerin ve mekanların kendine özgü hikayeleri ile Moskova tarihinde eşsiz bir yolculuk yapmaya olanak tanıyan kişiye özel turları da organize etmeye imkan verdiğini belirtiyor:
‘‘Zenginleştirilmiş gerçeklik olarak da nitelendirebileceğimiz bir fonksiyonu da portal aracılığı ile kullanıcıların hizmetine sunuyoruz. Sokakta bulunduğunuz esnada devreye sokabileceğiniz bu fonksiyon yardımı ile o anda bulunduğunuz kaldırım üzerindeki tarihi ve mimari yapıları anında görebiliyorsunuz. Bu ilginç uygulama ile hızlı bir şekilde ve herhangi bir unutmaya mahal vermeden size en yakın olan kültürel ve tarihi mekanları gözden kaçırmadan görebilme ve turistik rotanıza ekleme şansına sahip oluyorsunuz’’.
Moskova üzerinde çalışan tarihçiler, yazarlar ve gazeteciler de söz konusu projeye aktif bir şekilde destek veriyor. Bu uzmanların yardımı sayesinde sitede bulunan tematik turistik rotaların üzerinde bulunan mekanlar belirleniyor ve tura dahil ediliyor. Bu tip mekanlar portal üzerinde özel olarak gösteriliyor. Kentin farklı bölge ve mahallerini içeren bisiklet güzergahlarına, tarihi ve tematik rotalara da site üzerinden ulaşmak mümkün. Portalın tasarımcıları, söz konusu sitenin yeni fotoğraflar, belgesel filmler, bilgiler, sesli ve görsel tur dosyaları ile devamlı olarak güncelleneceğini ve zenginleşeceğini belirtiyorlar. Şimdilik sadece Rusça ve İngilizce olarak hizmet veren portalın yakın bir zamanda Almanca ve Çince olarak da çalışması planlanıyor. Portalın tasarımcıları, bu fonsiyonel bilgi kaynağının en rahat şekilde kullanılabilmesi adına çalışmalarını aralıksız bir biçimde devam ettiriyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder