Moskova

Moskova

3 Şubat 2014 Pazartesi

1 numaralı sokak: Tverskaya

1 numaralı sokak


© Photo: RIA Novosti

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Dünyada her önemli kentin bir en önemli ana caddesi vardır. Bu konuda Rusya'nın başkentinin de istisnai bir durumu yok: Moskova'nın en önemli caddesi Tverskaya'dır.

Manejnaya Sokağından Triyumfalnaya Meydanına kadar uzanan Tverskaya sokağı, Kremlin’i ve Sadovoye Koltso'ye birbirine bağlar.

Burasu bir zamanlar ülkenin önemli bir ticari-ekonomik merkezi olan eski Tver kentine giden yolun başladığı yer idi. Bu nedenle de yola ve sonraları Tverskaya adı verilmiştir. 

Tverskaya sokağı, neler neler görmedi! 

Bu sokakta askeri geçit resimleri yapılmış, çarlara eşlik yapan kortejler, Sovyetler Birliği'nin liderlerini ve Rusya devlet başkanlarını taşıyan otomobiller bu sokaktan geçmiştir. Tverskaya sokağı geçen yüzyıllarda Moskova’da yer alan tüm önemli olaylara tanık olmuştur.

Tarihçilere göre Tverskaya sokağının oluşması süreci 14. yüzyılda başlamıştı. 17. yüzyılın ortalarında çar Aleksey Mihayloviç’in emri üzerine bu sokağa taş döşenmiştir.Ondan sonra Moskovalıların gözlerinde sokağın statüsü çok yükselmiştir. Çünkü etrafta yalnız ahşap kaldırımlar vardı. O zamandan başlayarak Tverskaya sokağı Moskova’nın en bakımlı ve konforlu sokağı olarak sayılıyordu.

Bu semte aristokratlar yerleşmeye başladılar. En büyük ve en güzel ev Sibirya valisi prens Matvey Gagarin tarafından yaptırılmıştır. 4 katlı ev gerçek bir servetti. Fakat prens Gagarin görevini kötüye kullanarak ve yolsuzluk yaparak bu serveti elde ettiği için yargılanmış ve idam edilmiştir. Mal varlığına ve muhteşem evine el konulmuştur.

18. yüzyılın başlarında çar 1. Petro’nun emri üzerine ülkenin başkenti Moskova’dan Sankt-Petersburg’a taşındı. Fakat eski geleneğe göre tüm Rusya çarlarının taç giyme törenleri hala Moskova Kremlininde yapılıyordu. Tüm çarların kortejlerinin yolu Tverskaya sokağı üzerinen geçiyordu. Bunun için bu sokak zafer kemerleri ile süslendiriliyordu. 

1782'de Tverskaya sokağına kentin ana caddesi statüsü tanınmıştır. Mimar Matvey Kazakov tarafından bu sokakta Moskova’nın genel valisi kont Zahariy Çernışev için bir saray yaptırılmıştır. Sonraları bu saray tüm belediye başkanlarının konağı haline getirildi. Bugün de bu bina, belediye binasıdır. 1954’te karşıda bulunan Tverskaya meydanında Moskova’nın kurucusu prens Yuriy Dolgorukiy anıtı dikilmiştir.

1770'de Moskova’nın en prestijli sokağında İngiliz kulübü kurulmuştur. Bu kulübe en soylu aristokratlar kabul ediliyorlardı. Büyük Rus yazarı Lev Tolstoy bu kulübü “aylaklık tapınağı” olarak adlandırdığı halde kulübü seve seve ziyaret ediyordu. Yazar hatta bir gün bilardo oynayarak büyük tutarda para kaybetmişti. Kont Tolstoy kaybettiği parayı ödemek yeteneğinde değildi. Saygınlığını kaybetmesine kıl payı vardı. Kulübün gedikli üyelerinden biri yardıma gelerek yazarın saygınlığını kurtardı.

Bolşevik devrimi İngiliz kulübünü ortadan kaldırdı. 1924 ile 1998 yılları arasında bu binada Devrim Müzesi bulunuyordu. Şimdilerde bu eski binada yine Rusya’nın çağdaş tarihi Müzesi bulunuyor.

Tverskaya sokağından söz edenler, sıkça “birinci” sözünü kullanmak gereğini duyarlar.

19. yüzyılın sonlarında bu sokakta ilk tramvay kullanılmaya başlandı.1896'da Moskova’daki ilk elektrikli fenerler burada bulunuyordu. 1901'de Tverskaya Sokağında tüccar Yeliseyev tarafından muhteşem iç dekorları ve besin çeşitleri bakımından görülmedik mağaza açıldı. Sovyet egemenliği yıllarında 1 numaralı yiyecek mağazası olarak adlandırılan bu mağaza gerçekten her bakımdan birinci yeri tutuyordu.. Sovyetler Birliğinin hiçbir yerinde daha ziyade bir müzeye benzeyen böyle bir mağaza yoktu. Günlerimizde tüccar Yeliseyev’in eski evinde bulunan modern mağaza Yeliseyev adını taşıyor.

1930'lu yıllarda Tverskaya Sokağı değişiklikler çağına ayak basmıştır. Bu sokağa tanınan Sovyet yazarı Maksim Gorki adı verildi; sokakta kapsamlı bir rekonstürksiyon gerçekleştirildi.

Tarihsel yapılar ve konutlar onlarca metre içeri çekilerek sokak genişletildi. Bu amaçla benzersiz teknoloji tatbik edildi. Tüm binalar apartman dairelerinde elektrik, doğalgaz ve su kesilmeden sakinleri ile birlikte başka bir yere çekiliyordu.

Rusya imparatorluğu zamanında olduğu gibi Sovyet egemenliği yıllarında da sokak başkentin en prestijli sokağı olarak yerini korudu. Bu sokakta en önemli bilim adamları, sanatçılar, generaller ve yüksek düzey parti görevlileri yaşıyorlardı.

1990'da Tverskaya Sokağına tarihsel adı iade edildi.


Bugün Tverskaya,dünyadaki hiç uyumayan sokaklardandır. Bu sokaktaki pek çok lokanta ve gece kulübünde gece gündüz yaşam durmadan devam eder. Moskova’ya gelen Rusyalı ve yabancı “VİP-personeller Rutz-Carlton ve “Natsiyonal” adlı beş yıldızlı otellere kalırlar. 

Tverskaya sokağı, Moskova’nın en değerli, bakımlı ve prestijli sokakları arasında eskisi gibi birinciliğini muhafaza ediyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder