Moskova

Moskova

24 Şubat 2014 Pazartesi

Rusya’da geleneksel Maslenitsa bayramı başladı

Rusya’da geleneksel bayram başladı

24 Şubat ve 2 Mart günleri arasında, Maslenitsa bayramı kutlanacak.

Kaynak: http://turkish.ruvr.ru/

Paganlık kültüründen miras kalan bu eski bayram, Hıristiyanlık kabul edildikten sonra da korundu. Ancak ilgi çeken özelliği, sokak şenliklerine çoğu zaman farklı dinlerden insanların da seve seve katılmasıdır. Çünkü bu aslında kışı neşeli bir şekilde uğurlama ve ilkbahar sıcaklığı ile doğanın yenilenmesini büyük bir sevinçle karşılama bayramıdır. Ayrıca en neşeli ve en doyurucu bayramdır. İkram edilen yemekler ve tatlıların bolluğu nedeniyle eskiden “şekerli dudaklar” olarak adlandırılıyordu.
Maslenitsa’nın simgesi, güneşi simgeleyen blinı’dır. Blinı evde de hazırlanabilir ancak sokaklarda da ikram ediliyor. Bir hafta boyunca Rusya’nın neredeyse tüm kentlerinde blinı, hemen sokaklarda pişirilerek ikram edilecek. Maslenitsa, her bir bayram olduğu gibi sokak artistlerinin gösterileri ve bayram panayırları eşliğinde düzenleniyor.
Moskova’nın tüm semtlerinde mobil oyuncu ekipleri konserler verecek. Rusya başkentinin merkezinde halk oyuncakları fabrikası çalışacak. Bazı sokaklar, herkesin kilden hediyelik eşya yapmayı, keçe çizmeleri yapmayı ve eski Rus tarifelerine göre hamur yoğurmayı öğrenebileceği usta dükkanları yer alacak.
Ancak en büyük gösteri, 26 Şubat’ta Merkez Universal Mağazası önünde düzenlenecek. Burada, 5 saat boyunca 1,5 metre çapında ve 500 kilo ağırlığında bir pasta yapılacak. Pastanın içi çikolata, fındık ve muzdan olacak. İsteyen herkes tadına bakabilecek. Pasta, Guinness Rekorlar Kitabı için aday gösterilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder