Moskova

Moskova

22 Şubat 2014 Cumartesi

21 şubat 1613: Rusya’da Romanovlar hanedanının iktidara geldiği tarih

21 şubat 1613’te Rusya’da yeni Romanovlar hanedanı iktidara geldi

21 şubat 1613’te Mihail Romanov Rus çarı seçildi

Bu kararın kabul edildiği toplantı o zamanlar Zemskiy Sobor adını taşımaktaydı. Toplantıda ülkenin tüm bölgelerinin ve farklı katmanlarının temsilcileri hazır bulunmuştu. Tahta Ruslardan başka, İsveçli veya örneğin Polonyalı kökenli olmak üzere başka milliyetlerden de çok sayıda aday vardı. 

Moskova Kremlininde yapılan Sobor oturumları bir ay kadar sürdü. 

Seçilen aday Mihail Romanov, daha sonra Rusya’ya üçyüz yıldan fazla hükmedecek olan Romanovlar hanedanının kurucusuydu.

Polonyalıların yenilgiye uğratılması, Rus tarihinde “Sıkıntılı zamanlar” diye adlandırılan döneme son vermişti. “Sıkıntılı zamanlar” döneminde Rus prensleri arasındaki çelişkiler sonucunda ülke perişan hale ve yok olma eşiğine gelmişti.


Kuzma Minin ve Dmitriy Pojarskiy’nin yönetimindeki gönüllü halk ordusu o savaşta çözücü bir rol oynamıştı. Halkı birleştiren Anavatan kahramanları adına yapılan anıt günümüzde Kızıl Meydanda Moskova Kremlini karşısında yükseliyor. 

Zemskiy soborun düzenlenmesi, ancak Polonyalı işgalcıların yenilmesinden ve onların Moskova’dan kovulmasından sonra mümkün olabilmişti. 

1613 yılının başlarında Moskova Kremlininde 58 kentin 800 temsilcisi toplandı. 

Rusya’da kim çar olabilir sorununu, boyarlar ve ruhban sınıfından başka, kent esnafı ve hatta sıradan köylüler tartışıyordu. En başta verdikleri karara göre, çarın yabancılardan seçilmesi olanaksızdı. Rus olması gerektiği düşünülüyordu. İddialıların adaylıkları titizlikle tartışıldı. En nihayet, 16 yaşındaki Mihail Romanov’un adaylığı onaylandı. Mihail eski bir boyar ailesindendi. Aile, akrabalık bağları açısından Rürikoviçi adlı eski Rus çarları hanedanına yakındı.

Genç Mihail Romanov’un seçilmesinde çözücü rolü soylu boyarlar değil, özel bir Rus sınıfı olan askeri köylüler, kazaklar oynadı. Nihai kararın açıklanmasından önce, ülkede Sobor elçileri geziyordu. Onlar, taht adayı hakkında halkın düşüncelerini alıyordu. Uzun tartışmalardan sonra hepsi, Mihail Romanov dışında kimsenin tahtta iddia sahibi olamayacağı fikrinde birleşti. Rusya’da çeşitli millet ve dinlerden insanları birleştiren gelenekleri, asıl genç çarın koruması gerekiyordu.

Çarların kişisel biyografisi olmadığı söylenir. Onların biyografisi ülkenin tarihidir. 

Mihail Romanov’un ülkeyi yönettiği dönemde Rusya, Sıkıntılı Zamanların yaralarını tedavi etmeye başladı. Normal ekonomik yaşam yeniden kuruldu, imalathaneler ağı meydana getirildi. Orduda yeniden ögütlenme gerçekleştirildi. Ülkenin doğusunda yeni topraklar edinildi. Komşu ülkeler Türkiye ve İran ile diplomatik ilişkiler kuruldu. 

Fakat Mihail Romanov, tarihe  asıl olarak ülkeyi bundan sonraki 300 yıl yöneten Romanovlar hanedanının ilk çarı ve kurucusu olarak adını yazdırdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder