Moskova

Moskova

5 Şubat 2017 Pazar

Güle güle Liza…


Kaynak: http://deligaffar.com/

Onu ilk kez bir televizyon programında, bitkin bir halde yere oturmuş yaşlı bir evsize ilaç verirken görmüştüm. İlk bakışta ufak tefek bedeniyle sanki her an kırılacakmış gibi duran, elli yaşlarında narin bir kadın. Ancak, incecik yüzünün üzerindeki kocaman gözlerine dikkatle bakarsanız, belki de dünyanın tüm ordularından daha güçlü bir insana baktığınızı anlarsınız. Tıpkı kendisinin de söylediği gibi “iyilik ve merhamet dünyanın tüm silahlarından daha güçlüdür”.

Elizaveta Glinka, Rusya’da ve Ukrayna’da bilinen yaygın adı ile Doktor Liza, sayısız insanın gözünde bir melek, talihsiz yaşamlarında başlarına gelen bir tür mucize idi. Kiev’den Moskva’ya, Lugansk’tan Suriye’ye kadar elinin yetebildiği her yere uzanmaya çalışan, insanlıktan ve vicdandan başka bir değer tanımayan çağdaş bir azize.

Ruslar, tıpkı bizim gibi, bireysel kahramanlıklara kalkışmaktan çekinmeyen insanlardır. Bu bakımdan, pek çok olağanüstü başarılar elde etmiş Ruslar tanıdım. Ancak, Doktor Liza kadar doğal, onun kadar adanmış, insanüstü bir işi gündelik bir rutini yerine getiriyormuşcasına tevazu içinde yapan bir başka insan görmedim. Gerçekten de bu küçük kadının başardığı büyük işlerin insani boyutunu anlatmaya kelimeler yetmez. Ancak kendisine sorsanız “sadece yapması gerekeni” yapmaktadır.

Mesela, neredeyse on yıldır her Perşembe günü yüzlerce evsiz Moskva’nın Paveletskaya metro istasyonunda toplanıyor. Liza’nın organize ettiği “Perşembe İstasyonu”, her yaştan yardıma muhtaç durumdaki insanlara yemek, giyecek, hijyen malzemesi dağıtıyor, sağlık kontrollerini ve bakımlarını yapıyor, ihtiyacı olanlara yasal danışmanlık hizmeti veriyor.

Sovyetler Birliği çöktükten sonra çok sayıda insan işini ve evini kaybetti. Binlerce insan sokaklarda, metro istasyonlarında yaşamaya mecbur kaldı. Bu muazzam sosyal çöküntünün etkisi bugünlere kadar sürdü. 90’lı yıllardaki kadar çok olmasa da Rusya’da hala binlerce evsiz ve yoksul var. Doktor Liza bu insanlar için şimdiye dek yapılan en anlamlı ve kalıcı yardım faaliyetini organize etti.

Yine Liza’nın başlattığı bir başka misyon, evde bakıma muhtaç durumda yaşayan insanlara yardım etmeye çalışıyor. Hastanelerin tıbben yapılacak bir şey yok diyerek geri çevirdiği kişilerle ilgileniyor. Öyle ki bunların arasında hastalıklarının son evresinde olup ölümü bekleyen insanlar da var. Liza’ya göre birine “tedavi edilemez” denilmesi onun daha iyi hissetmesi için çalışılmayacağı anlamına gelmiyor. Bir insan, son dakikalarını yaşıyor olsa bile, hala bir insandır ve onun da iyi hissetme hakkı vardır.

Liza’nın yardım kuruluşu “Adil Yardım” savaş bölgelerine de elini uzattı. Ukrayna iç savaşı patlak verdikten sonra Ukrayna ordusu bazı kentleri o kadar ağır biçimde bombaladı ki bir tek binadan 50-60 cesedin çıktığı oluyordu. Bir anda beliriveren savaş insanların yaşamını alt üst etmişti, en çok da çocuklarınkini. Liza, Slavyansk, Donetsk ve Lugansk’a sayısız kez gitti. Çatışma bölgesindeki hastanelere tonlarca ilaç ve sağlık malzemesi ulaştırdı, 500’den fazla çocuğu, inanılması güç tehlikeleri göze alarak çatışma bölgesinden çıkarmayı başardı. Kızılhaç’ın bile “güvenli değil” diyerek çalışmalarını durdurduğu yerlerde Liza’nın gönüllüleri ve bizzat kendisi insani yardım mücadelesi vermeye devam ettiler.

Geçtiğimiz Eylül ayında Lazkiye’deki Tişrin hastanesini ziyaret eden Doktor Liza adeta isyan edercesine şunları söylemişti: “Burada yeterli ilaç, yeterli malzeme yok, çocuklara bakılamıyor. Mutlaka buraya ilaç getirmenin bir yolunu bulmalıyız”.

Soçi’den havalanan Tu-154 uçağında Liza da vardı. Bu sefer de Suriyeli çocuklar için Lazkiye’ye uçuyordu. Giderken “Sağ salim geri dönebilecek miyiz asla bilemeyiz” demişti. Ne yazık, bu sözleri doğru çıktı. Sadece Rusya değil, tüm Dünya, insanlığın yüz akı bir kadını, bir yeryüzü meleğini kaybetti.


Böylesine güzel bir insanın kaybı yüreğimizi parçalıyor. Güle güle Doktor Liza, huzur içinde uyu. Hiç bir zaman unutulmayacaksın, hatıran insanlığı ve iyiliği rehber edinenlerin kalbinde taptaze yaşayacak. Çünkü biliyoruz sevgili Liza, “iyilik ve merhamet dünyanın bütün silahlarından daha güçlüdür.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder