Kaynak: http://www.matruska.ru/
Astrahan,
Osmanlı’nın verdiği isimle Ejderhan, Volga
nehrinin Hazar Denizi’ne döküldüğü yerde bir şehir.
Astrahan
deyince insanın aklına ilk gelen şey ne olabilir?
Söyleyelim;
bu şehrin bu mevsimde çok ünlü olan sembolü Astrahan karpuzu. Dünya’nın en
büyük ve tatlı karpuzlarının anavatanı işte bu Rusya'nın güney şehri Astrahan.
Bu
şeritli yemişin sezonu Ağustos ayına denk gelir.
Rusya’da
şimdi onun zamanı: Astrahan karpuzu
Karpuz
hasadı ile ilgili olarak her yıl Astrahan’da iki festival düzenlenir: Biri Rus
Karpuzu diğeri ‘Senyör-Pamidor’ yani ‘bay domates’tir. Festival konuklarına
Astrahan tarlalarının nimetlerinin tadına bakmaları, sanatçıların gösterilerini
izleme, komik yarışma ve müsabakalara katılma imkânı verilir.
Karpuz
hakkında bir kaç şey daha söyleyelim. Karpuz Rusya’ya 13 – 14. yy’da Tatarlar
tarafından getirilmiştir ve önceleri sadece Aşağı Volga’da yetiştirilmekteydi.
O
zamanlar Rusya için alışılmadık olan karpuzlar özel lezzet olarak kabul edilir
ve çarlık masasına kaliteli bir tatlı olarak konulurdu.
Astrahan
karpuzları, yolda çatlamasınlar diye kürk torbalar içinde develerle Moskova’ya
getirilirdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder