Moskova

Moskova

14 Şubat 2016 Pazar

SOVYET PİLOTU 5 YILDA YÜZLERCE TÜRK PİLOTUNU YETİŞTİRDİ



Tarihçi yazar Andrey Gonçarov, Türkiye’ye göreve gönderilen ünlü Sovyet pilotu Sergey Anohin’in Sabiha Gökçen dahil yüzlerce Türk pilotunu yetiştirdiğini yazdı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1935 yılında Ankara’da uçuş okulu Türkkuşu kurulmuştu. Okulda planör, paraşüt ve pilot eğitimi veriliyordu. Atatürk, Türk pilotlarının yetiştirilmesi için Sovyetler Birliği’nden uzman isteğinde bulunmuştu. Moskova, Atatürk’ün ricasına yeşil ışık yakarak 11 Nisan 1935 yılı tarihinde Türkiye’ye Anohin’i gönderdi.

Gonçarov’a göre, Sovyet pilotu Anohin’in Türkiye’de görev süresi için 3 ay zaman öngörülüyordu. Fakat Türkiye, Anohin’in çalışmalarını beğenerek daha fazla kalması için ısrar etti. Ankara’da yapılan bir resepsiyonda Atatürk’ün pilot Anohin’le bir araya gelerek uçaklar ve uçuş teknikleri ile ilgili görüş alışverişinde bulunduğu ve pilotu büyük ilgiyle dinlediği ifade edildi.

Yazara göre Anohin, 5 yılda Türkiye’de yüzlerce Türk pilotunu yetiştirdi. Bu öğrencileri arasında dünyanın ilk kadın savaş pilotu ve Atatürk’ün manevi kızı olan Sabiha Gökçen de vardır.

1940 yılında görev süresi biten Anohin ailesine Türkiye’de kalmaları için ev ve iyi çalışma koşulları teklif edilir.

Yazar, pilotun eşi Ratsenskaya’nın da Türkiye’ye göç ettiğini yazıyor. ​

Anılarını Rus televizyonuna paylaşan eşi Ratsenskaya, “Türkler çok güzel halk. Bize karşı çok iyi davranıyorlardı. Bize kalmamız için ev, toprak, çok şey önerdiler. Ama bizim için vatanımız daha önemli idi,” diye Moskova’ya dönme kararı aldıklarını belirtti.

Gonçarov, faaliyetlerinden dolayı Türkiye’nin Anohin’i altın madalya ile ödüllendirdiğini yazıyor.

Daha sonra İkinci Dünya Savaşı’na katılan Anohin, Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası ile de ödüllendirilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder