Moskova

Moskova

5 Şubat 2016 Cuma

'Gorbaçov'dan Putin'e...'

 
Orhan Alpdündar

Yazının başlığı gazeteci dostum, meslektaşım Cenk Başlamış'ın geçtiğimiz günlerde Yakın Kitapevi'nden çıkan ve oldukça ilgi gören "Rusya'nın Sırları" adlı kitabının üst başlığı. 21 yıl süre ile yaşadığı Rusya'dan, Moskova'dan izlenim ve analizler

Kitapta yer alan yazılar öyle sıradan değil, sıra dışı denebilecek türden. Kimi satırları okurken güldüren, kimi satırlarda düşündüren, sıkılmadan okuyabileceğiniz analizlerde ise "ders çıkarılabilecek" cinsten

Cenk Başlamış, Sovyet Rusya'nın bilinmeyen "sırlarını" irdelemiş, o süreçte Moskova'dan Türkiye'ye 15 binin üzerinde haber geçmiş. 

Mihail Gorbaçov'dan Vladimir Putin'e, Haydar Aliyev'den Ebulfeyz Elçibey'e Eduard Şevardnadze, Mihail Saakaşvili, Levon Ter-Petrosyan, Robert Koçaryan, Şerj Sarkisyan, Aksar Akayev, Nursultan Nazarbayev gibi dünyaca ünlü liderlerle, siyasetçilerle röportajlar yapmış. 

"Türkçe'den Rusça'ya çeviri yapmak çoğu zaman kolay. Çünkü Türkçe'ye özgü sanılan bazı deyimlerin Rusça'da tam karşılığı var. Ama bazı kelimeleri çevirmek olanaksız. Örneğin: Esmer Güzeli. Ne kadar iyi Rusça bilirseniz bilin, "esmer güzeli" nin karşılığını bulamazsınız. Rusça'da böyle bir kavram yok. Tersine Rusça'da esmer, çirkin, cahil, hatta suçlu demektir..."

"Ruslar korkusuz ve sabırlıdır. Pek çok şeyi sineye çekebilirler. Ne terörden korkarlar ne de enflasyondan. Ruslar kızdırılmaya gelmez. Hele votkalarına dokunulmasına çok kızarlar, intikam peşine düşerler. O kadar kızarlar ki, iktidarları bile alaşağı ediverirler..."

"8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün Rusya'daki kadar coşkuyla kutlandığı bir gün yoktur. 8 Mart'ı Rus kadınları için yazıya dökmek zor. Neredeyse 7 Mart'tan değil, 9 Mart'tan, yani 365 gün öncesinden beklemeye başlıyorlar."

"Boris Yeltsin'i anlatmak zor. Hem diktatördü hem demokrat, hem komünistti hem liberal; hem yumuşak kalpliydi hem acımasız. Hem güçlüydü hem zayıf. Sibirya'da doğmuştu. İklim ve taşra karakterini çizmişti. Küçükken babasının pantolon kemerinden çok dayak yemişti. Alev saçan gözleri vardı. İçkiye çok düşkündü."

Yukarıda yer alan tırnak içindeki yazılar Cenk Başlamış'ın yeni çıkan kitabından bazı bölümler. Daha fazlası kitapta… Alın okuyun, kitaplığınızda mutlaka bulunmalı derim.  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder