Moskova

Moskova

30 Kasım 2010 Salı

Moskova neden can çekişiyor?













Kimilerine göre Moskova gerçekten de can çekişiyor. Bunun nedeni Moskova’nın kent olarak kişiliğini yitirmesi. Kimileri ise tam tersine kentin değiştiğini, modernleştiğini ve güzelleştiğini düşünüyor.

Moskova’nın can çekiştiğine inanlar kentin mimari dokusunun son yıllarda bozulduğunu, yeni yapılan yapıların uyumsuz olduğunu, restorasyonların yapılmadığını söylüyor. Yeni İzvestia gazetesine göre kentte acil olarak restore edilmesi gereken tam 250 tarihi yapı bulunuyor. Bunların başında Kazakova sokağında bulunan Kont Razumovski’nin sarayı geliyor. Ama bu saray tek değil; daha onlarca, yüzlerce bina, kilise var.

Bir sivil toplum kuruluşu olan “Arhnazdzor” yeni Belediye Başkanı Sergey Sobyanin için geçenlerde bu konuda bir rapor hazırladı. Ancak sivil toplum kuruluşları aslında Moskova’nın mimarisinin estetik bir konu olmaktan çıktığını ve politik bir konuya dönüştüğüne inanıyor.

Mimar Fyodor Platonov, “Moskova’da korkunç bir inşaat temposu var. Ama son 10 yılda gurur duyarak göstereceğiniz tek bir yapı yapıldı mı? Kesinlikle hayır. Bunlar yerine “Evropeskiy”, “Atrium” ve benzeri trafiği tıkamaktan başka işe yaramayan alışveriş merkezleri yapıldı” diyor.

Kaynak : http://www.moskovalife.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder