Moskova

Moskova

6 Kasım 2010 Cumartesi

Rusya’da nüfus sayımı resmen tamamlandı.











Rusya İstatistik Kurumu(Rosstat), yapılan nüfus sayımın ilk sonuçlarına göre Rusya’da sürekli yaşayan kişi sayısının 141 milyon 200 bin olduğunu açıkladı.

Nüfus sayımı ile ilgili kesin sonuçlarsa 2011 Nisan ayında açıklanacak.

Rusya'da hükümet, nüfus sayımı için yaklaşık 17 milyar dolar harcadı. 14 - 25 Ekim 2010 tarihleri arasında yapılan nüfus sayımında görev yapan 650 bin memur, kapı kapı dolaşarak vatandaşlara doğum bilgilerini, kimliklerini ve diğer kişisel detayları sordu.

Rosstat internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre sayım çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediliyor. Ulaşılması zor bölgeler, Buryat Cumhuriyeti, Sverdlovsk, Tümen, Yamalo-Nenets Özerk bölgesinde sayım işlemlerine kasım ve aralık aylarında devam edileceği belirtildi.

Sayım sonuç raporunda Rusya vatandaşlarının cinsiyet, doğum yeri, eğitim düzeyi, medeni durumu, sosyal ve ekonomik nitelikleri yer alacak.

Rusya’da en kalabalık ailesi Kemerovo bölgesinde yaşıyor. Aile reisi Aleksey Şapoval’ın 13 çocuğu,108 torunu ve 8 torun çocuğu var. Tüm aile aynı kasabada yaşıyor. Bu, haliyle, akrabalar için bir arada yaşam sürdürdükleri için mutluluk verici, ancak nüfus sayımını yapanların çalışmalarını güçleştirdi. Zira ailenin bazı üyeleri birkaç kez kayda geçirildiler; çünkü diğer akrabaları onlar hakkında da bilgiler verdiler; böylece mükerrer sayım yapılmış oldu.

Rusya İstatistik Komitesinin çalışanlarının önümüzdeki 6 ay boyunca işleri bu türden yanlışlıkları düzeltmek olacak. Ancak yine de bu yanlışlıkların nüfus sayımının genel sonuçlarına etki yapmayacağı düşünülüyor.

Rusya kamuoyu yoklaması Merkezi Sosyo-Politik Araştırmalar Dairesi Müdürü Stepan Lvov şunları söylüyor:
“Nüfus sayımı 10 yılda bir yapılıyor. Doğal olarak ilgili verilerde hatalar olacak. Buna rağmen verilerin %99 oranında doğru olması bekleniyor. Bunda korkunç bir şey yok. Bu yanlışlıkları düzeltme olanağını veren yöntemler var..En önemlisi, nüfus sayımı sayesinde değişik gruptan vatandaşların yaşamı hakkında bilgiler edineceğiz, vatandaşların kendilerini hangi ulusal ve sosyal gruplardan saydıklarını öğreneğiz.Bu da çok daha önemli.”

Bundan önceki nüfus sayımı sonucunda Rusya’da büyük sayıda Hobbitlerin yaşadıkları anlaşıldı. Tamamlanan nüfus sayımının ilk sonuçları da Rusya’da masal kahramanlarının yaşadıklarını gösteriyor. Fakat Rusya İstatistik komitesi çalışanlarının kanısına gore, genellikle Rusya’da en çok 45 bin böyle şakacı bulunacak. Nüfusu milyonları bulan ülke için bu, denizde bir damla kadar az.

Bu yıl nüfus sayımı, “Rusya için her insanın önemi vardır” sloganı altında geçti.

Rusya Federasyonu vatandaşları, anketteki soruları uzayda, Kuzey Kutbunda, tayga ormanında ve okyanusta, bulundukları her yerde cevaplandırdılar. Vatandaşların yaklaşık %2-si nüfus sayımına katılmak istemedi. Daha büyük sayıda insan kendileri hakkında bilgiler vermeye hazır oldukları halde meşgul olduklarından dolayı bunu yapmak için vakit bulamadılar. Fakat nüfus sayımına ilişkin yasada her hangi bir neden yüzünden bu etkinliğe katılmayanların cinsiyeti ve doğum tarihi üstüne verilerin idari kaynaklardan elde edilmesine izin veriliyor.İstatistik uzmanları da Rusya’da ne kadar çalışan kişi yaşadığını hesaplayacaklar.

Son bulan nüfus sayımından şu sonuç da çıkarılabilir: Rusya’da sahipsiz köpekler sayısı kat kat azaldı. Zira bu yıl daha az sayıda sayım görevlisi köpekler tarafından ısırıldı.

Nüfus sayımını yapan memurlara verilen düdük, boyun atkısı ve küçük fener birçoğunu soygunculardan korudu. Milisler düdüğün sesini duyunca sayım görevlilerinin imdadına yetiştiler. Bunun yanısıra nüfus sayımı yapan memurlar çok uyanık davrandılar. Bu sayede birkaç uyuşturucu yatağı bulunarak imha etmek mümkün oldu.
2010 Nüfus sayımının kesin ve doğru sonuçları 2013 yılına doğru yayımlanacak. Bu amaçla 1,5 milyon anketin işlenmesi gerekecek.

Kasımda Çin’de nüfus sayımı başladı. Çin’in nüfusunun yakında 1,5 milyara ulaşması bekleniyor. Bu yüzden de Rusyalı sayım görevlileri Çinli meslektaşlarına özenmiyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder