Moskova

Moskova

6 Kasım 2010 Cumartesi

Kızıl Bayrak diken işçi kadın resmine 1,5 milyon dolar

Sotheby's müzayede evinde Rusya satışları gününde düzenlenen açık artırmalarda en yüksek fiyat Yuri Pimenov'un resmine verildi. Pimenov'un 'Bir mayıs kutlamaları' yapıtı 1 milyon 500 bin dolara satıldı.

New York'ta bulunan Sotheby's müzayede evinde bugün Rusya satışları gerçekleştirildi. Açık artırmada en büyük ilgi Sovyet dönemine ati 'Sosyalist realizim' adı verilen akımın klasik yapıtlarına gösterildi. Müzayedede Pimenov'un Moskova'da bir bina üzerine iki kadın işçinin kırmızı bayrağı dikmesini resmettiği 'Bir mayıs kutlamaları' adlı sanat eseri en yüksek fiyata satıldı. 2.5 metre büyüklüğünde 1950 yıllarında hazırlanan boyalı tuval 1 milyon 500 bin dolara açık artırmaya telefonla bağlanan bir kişi tarafından satın alındı.

Müzayedede sergilenen yapıtların yüzde 30'u alıcı bulmazken satılan sanat eserleri başlangıç fiyatlarından en az 2-3 kat pahalıya müşteri bulabildi.

Aleksey Kravçenko'nun 1920lerde Hindistan'ı ziyaretinden esinlenerek yaptığı 'Hindistan masalı' resmi ise 1 milyon 480 bin dolara satıldı. Alexandre Iacovleff'in 1932 yılında buddist rahipleri çizdiği 'Lamalar grubu' resmi 782 bin 500 dolara alıcı buldu.

Sotheby’s'tan yapılan açıklamada müzayedede yer alan alıcıların yarısı Rus yarısı Amerikalı'lardan oluştuğunu belirtti.

Müzayedenin ikinci oturumuda özel koleksyonlarından 83 parça yer aldı. Aralarında Faberge'nin ve diğer Rus sanatçıların yapıtları sunuldu. Tüm sanat eserlerinden sadece sekizi satılamadı. Faberge'nin parçlarının satışı toplam 14 milyon 400 bini buldu.

Parçalar arasında ise en pahalı satış emaye işi eseri içme kapları oldu. Rusçası 'kovş' adı verilen içme kabın müzayedede 500 bin dolara kadar çıktı. Faberge tarafından hazırlanan 'kovş' ise başlangıç fiyatı 60 bin dolardan 242 bin 500 dolara yükseltilerek satıldı.

Yaşar Niyazbayev, Cihan
Kaynak :http://www.haberrus.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder