Moskova

Moskova

4 Mart 2018 Pazar

Rusya'da gülümseten şeyler



Samih Güven



1.Rusya’da büyükannelere (babuşka) saygı büyüktür. Geçmişin ve anıların vasisi, sözünü sakınmaz bu yaşlı insanlara herkes hürmet eder. Büyükannelerse aktif ve gururludur. Zıtlaşmayı denemeyin. Hatta şöyle bir espri vardır. Kendinizi tehlikede hissediyorsanız veya biri sizi kovalıyorsa hemen bir büyükanneye sığının.

2.Eğer bir Rus evine yemeğe davet edildiyseniz tıka basa karnınızı doyurmanız gerekir. Az yerseniz alınırlar. Yemeniz için ısrar ederler. Bu Rus misafirperverliğinin ve cömertliğinin bir sonucudur. Eğer rejimdeyseniz en iyisi tokluk taklidi yapmanız. Ama Ruslar taklidi ve yalanı da sevmezler.

3.Rusların içki eşiği yüksektir. Bira 2011 yılına kadar alkollü içki bile sayılmamıştır. Alış veriş merkezlerindeki fast food bölümlerinde su ve kolanın yanında bira da satılır. Bu yüzden onlarla içki yarışına girilmemeli. Hele votkayla yapılmamalı bu. Çünkü votka Rus bedenine özgü bir içkidir. Zaten şişede durduğu gibi durmaz. Votka ile ilgili şöyle bir söz de vardır: Votka-connecting people. Yani aşırı sosyalleşebilirsiniz. Dans etmezken dans eder, buz gibi kış gecesinde hava almaya dışarı çıkarsınız. İnsanlardan sigara ister, muhabbete girersiniz. Yine de fazla kaçırmaya gelmez.

4.Ruslar duygusaldır. Rasyonel bakış açısı geri plandadır. Bilimde iyidirler tabi ama şöyle bir espri vardır. Bazı Ruslar derki, matematikte ne kadar iyi olsak da uzaya gönderdiğimiz araçlar için geleneklere uyup rahiplere dua ettirdiğimiz olmuştur.

5.Ruslar yabancılarla sokakta pek konuşmaz. Ama onlara bir şey sorar ve yardım isterseniz çok ilgilenirler. Aslında yabancıları merak ederler ve Rusça konuşursanız bu çok hoşlarına gider.

6.Sovyet dönemi çizgi filmleri popülerdir. Bu filmlerin bugün bir maskot haline gelmiş ünlü kahramanları vardır. Çeburaşka gibi. Çocuklar yanı sıra bazen yetişkinlerin de bu filmleri seyrettiğini görebilirsiniz. Bunun nedeni hem bu filmlerin son derece güzel yapılmış olması hem de o dönem kültürü ve yaşantısının merak edilmesidir.

7.Rusya’da kışın da dondurma popülerdir. Alış veriş merkezlerinde dondurma kabinleri kaldırılmaz. Bu durum dondurma zevkini kısa yaz dönemine hapsetmediği gibi, kışın dondurma yemenin hiçbir sakıncası olmadığını göstermesi açısından da anlamlıdır.


8.Ruslar kışın buzla suya girer. Kışın dışarıda buzlu suya girip koşarak saunaya gitmek ilginç görünebilir. Ama bunun depresyona iyi geldiği, stresi azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder