Moskova

Moskova

3 Mart 2018 Cumartesi

Nostaljik 10 Sovyet lokantası




İnsanların çoğu, Sovyetler Birliği'ni "Her şeyin bol olduğu bir dönemdi" ya da "Aradığımız her şeyi bulabiliyorduk" gibi cümlelerle anmıyor. Özellikle gıda ve tüketim eşyaları söz konusu olduğunda... Ama yine de bugün Moskova'da yemek sektöründe "Sovyet havasını" ve nostaljisini yakalamaya çalışan çok sayıda restoran var. Üstelik bu kez her şey bol bol bulunabiliyor.

İşte RBTH'nin derlediği, Moskova'da hem Sovyet nostaljisi yaşayıp, hem de güzel yemeklerin yenebileceği 10 restoran:

1.57 numaralı stalovaya (yemekhane), GUM. Servisiyle, menüsüyle ve dekorasyonuyla tam bir Sovyet yemekhanesi. Üstelik başkentin en gözde alışveriş merkezinde.

2. Çebureçnaya Drujba (Pankratyevski Pereyezd, No 2). 40 yıldır aynı adreste hizmet veren ve sadece çeburek servis eden bir fast-food kafesi.

3. Çebureçnaya SSCB. Şehrin dört noktasında şubesi bulunan bir başka çeburekçi (Bolşaya Bronnaya, 4; Volokolamskoye Şoşe 15/22; Sretenka 21/28 ve Leningradski Prospekt 75 b 1B).

4. Vareniçnaya No 1. Dekorda yer alan kitaplar, retro fotoğraflar ve diğer ayrıntılarla tam bir Sovyet kafesi. Menünün yıldızı ise Türkiye'de piruhi olarak bilinen vareniki.

5. Glavpivtorg. Eski Sovyet Ulaşım Bakanlığı binasına yerleşmiş bir birahane. Fiyatlar ortalama üstü olsa da atmosferi buna değer (Bolşaya Lubyanka, 5).

6. Jiguli Bar. Vladimir Putin ve Dmitri Medvedev'in de bira içtiği, her keseye hitap eden bir kantin-restoran (Novıy Arbat, 11b1).

7. Uzbekistan. Adından da anlaşılacağı üzere Özbek yemekleri servis eden pahalı, ünlü bir restoran (Neglinnaya, 29b5).

8. Kafkaski Plennik. Adını ünlü filmden alan "Kafkas Mahkumu", Sovyet coğrafyasının yıldızı Gürcü mutfağını yıllardır Moskova'ya taşıyor (Prospekt Mira, 36).

9. Ottepel. VDNH parkına yerleşmiş rahat bir mekan. Adını Stalin'in ölümünden sonra yumuşayan politik iklimden hareketle Ottepel, yani Karların Erimesi olarak adlandırılan dönemden alıyor (Prospekt Mira, 119b31).

10. Moskovskoye Nebo, yani Moskova Göğü. VDNH'nin içinde Sovyet havacılığından esinlenerek dekore edilmiş bir kafe (Prospekt Mira, 119c422).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder