Moskova

Moskova

3 Şubat 2018 Cumartesi

Taşralılar Moskovalıları neden sevmiyor?





Dünden bugüne hiç değişmeyen bir gerçek var: Rusya'da taşra sakinlerinin çoğu, başkentte yaşayan insanlardan pek haz etmez; kibarca söylemek gerekirse, "pek de hoş insanlar olmadığını" düşünür! 

Peki ama neden? 

Sadece önyargı mı, yoksa bu düşünceleri haklı kılan nedenler mi var? 

İşte RBTH'nin derlemesine göre, diğer bölgelerden Rusya vatandaşlarının bu soruya verdiği cevaplar.

"Açgözlüler. İpotekli apartmanlarda köle gibi yaşıyorlar. Satın aldıkları her şey borca: arabalar, iPhonelar, tatiller, kılık kıyafet. İşleri güçleri hava atmak. Bina tamiratına milyonlar harcıyorlar. Her şeyleri özel. Kuaförler, güzellik salonları... 100 bin ruble kazanıyorlar (1700 dolar) ve ancak geçindiklerini söylüyorlar. Hayatın ne olduğundan haberleri yok!"

Merkezden uzakta yaşayan Rusyalıların en çok canını sıkan Moskovalıların aldıkları maaşlar. Moskova'da ortalama maaş 63 bin ruble iken, Pskov'da 21 bin, Volgograd'da 22 bin. Tek başına "bu adaletsizlik" bile pek çokları için Moskovalılardan nefret etmek için yeterli sebep. 

"Ben başkentten değilim. Başka yerde büyüdüm ve orada istisnasız herkes Moskovalıların pislik olduğunu düşünür. İğrençler ve araba kullanmasını bilmiyorlar. Moskovalı oldukları için sanki herkes onlara borçluymuş gibi davranıyorlar. Kaba, küstah ve kibirliler".

Buna karşılık Moskovalılar kendilerini "basit, sakin ve kendine güvenen" insanlar olarak görme eğiliminde. Ve buna göre, asıl dışarıdan gelenler uygunsuz ve provokatif davranışlarda bulunmayı seviyor.

"Moskova tüm ülkenin sırtından geçinen bir parazit. Diğer bölgelerin kanını emiyorlar".

Ülkenin bütün mali gücünün ve insan kaynağının Moskova'da yoğunlaştığı bir bakıma doğru. Toplanan vergiler de önce Moskova'ya geliyor. Ama daha sonra Moskova'nın kendi bütçesine değil, federal bütçeye aktarılıyor.

"Moskova devlet içinde devlet".


Konut sorunu tarihinin her aşamasında Rusya'yı bölen bir sorun oldu. Moskova'da kira maliyetleri St. Petersburg'un iki katı, diğer büyük şehirlerin ise altı katı. Moskova'da kendisine bir daire miras kalan kişinin otomatikman varlıklı bir insan haline gelmesi bu olanaktan yoksun olanlar için her zaman nefreti körükleyen bir konu olmuştur. Bu da diğer bölgelerde yaşayanların Moskova'ya içinde bambaşka bir yaşamın yaşandığı ayrı bir devlet gözüyle bakmasına neden oluyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder